rumek806 Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Witam poniższe polecenia for p in $(rpm - qa); do rpm --setperms $p; done for p in $(rpm - qa); do rpm --setugids $p; done wykasowały mi bity SUID I SGID Nie wiem które pliki powinny je mieć dlatego moja prośba, czy ktoś mógłby podać wynik poniższych poleceń jako root find / -perm +4000 oraz find / -perm +2000 sprawdzają one obecność bitów SUID I SGID w systemie bez nich mam problem z logowaniem i z niektórymi urzadzeniami w systemie (brak dźwięku, neta...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 for p in $(rpm - qa); do rpm --setperms $p; done for p in $(rpm - qa); do rpm --setugids $p; done Masz bledy w poleceniach rpm. Miedzy myslnikiem a "qa" nie powinno byc spacji. Sadze, ze po wykonaniu poprawnych polecen wszystko wróci do normy.Gdyby nadal byly bledy, to podaj wersje oraz architekture systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Możesz spróbować użyć: rpm -Va Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumek806 Napisano Marzec 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Masz bledy w poleceniach rpm. Miedzy myslnikiem a "qa" nie powinno byc spacji. Sadze, ze po wykonaniu poprawnych polecen wszystko wróci do normy. Gdyby nadal byly bledy, to podaj wersje oraz architekture systemu. specjalnie tam dalem spacje na wszelki wypadek jakby kogos kusilo to wklepac bo przez te polecenia wywalilo mi suid Problem juz rozwiazalem dodalem SUID do plików wymienionych w tym linku oprócz /proc/... bo mam tam troche inne pliki, ale na razie wszystko dziala tyle tylko ze nie wiedzialem jak to przekierowac z pliku tekstowego do chmod i kazdy plik z osobna wpisywalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 oprócz /proc/... bo mam tam troche inne pliki, ale na razie wszystko działaNo, to akurat chyba nic dziwnego? Zresztą te pliki "znikają" po wyłaczeniu systemu, więc zmienianie dla nich uprawnień nie ma sensu. tyle tylko że nie wiedziałem jak to przekierować z pliku tekstowego do chmod i każdy plik z osobna wpisywałemOsobiście przy takich "jednorazówkach" zapisuję listę do pliku i zamieniam początek każdej linii na wymaganą komendę. Np. zapisałem listę w pliku A sed -e "s/^/chmod\ 2000\ /" A > B `cat B` To można zrobić na kilka(naście?) innych sposobów, prawdopodobnie bardziej eleganckich, ale jednorazowo nie ma co się wysilać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi