IRONMAN Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 Witam wszystkich użytkowników:) Mam pewien problem mianowicie przy uruchamianiu fedory ładuje się ta ikonka fedory, załaduje się i nic sie nie dzieje. Sprawdziłem w czym problem i tak: startink NetworkManager daemon: [failed] Starting Avahi daemon... [failed] Starting cups: [failed] Starting HAL daemon: [failed] Starting abrt daemon [failed] i cała reszta jest ok i chciałbym się dowiedzieć czy da się coś zrobić aby to naprawić ponieważ jestem w połowie ściągania 40GB pliku:( i nie chcę formatować dysku aby przeinstalować fedore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 A ten plik ściągasz na Fedorze? o_O Bo jeśli tak, to poczekaj aż się skończy i potem zacznij kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONMAN Napisano Marzec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 No ściągam go na fedorze ale niestety ona sie nie uruchamia:( i nie mogę dokończyć. Teraz jestem na livecd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 A wczesniej sie uruchamiala? To zastanów sie, co w tym czasie robiles tzn. glównie jakie zmiany w systemie. Czy przypadkiem nie chciales sobie zrobic wiecej miejsca i nie pousuwales "niepotrzebnych" plików lub pakietów? W sumie na odleglosc to wrózenie z fusów. Spróbuj przeanalizowac wpisy w /var/log/messages (oczywiscie nie systemu z LiveCD tylko tego na twardym dysku) - moze cos Ci sie skojarzy. Jesli wykonywales w tym czasie update systemu to sprawdz jakie paczki byly instalowane/usuwane/aktualizowane - plik /var/log/yum.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONMAN Napisano Marzec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 kurcze to chyba trafiłem do ślepej uliczki ponieważ komputera nie wyłączałem 3 dni a przez ten czas jednak instalowałem parę rzeczy i aktualizowałem około 300 plików:/ a usuwać niczego nie usuwałem:( a niestety nie jestem na tyle zaawansowanym użytkownikiem żeby w /var/log/yum.log przeanalizować co mogło spowodować te błędy:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 No cóz... Ja bym myslal jak dokonczyc sciaganie pliku z wykorzystaniem LiveCD (jakiego programu uzywales?), skopiowalbym plik gdzies na bok i przeinstalowal system. To chyba najprostsze wyjscie. Opcje trudniejsze, ale nie bardzo to przeinstalowanie HALa i NetworkManagera - cups, Avahi i abrt maja mniejsze znaczenie dla dzialania systemu (w kazdym razie ja tych uslug nie uruchamiam i system zyje). Jesli chcesz spróbowac, to wejdz do systemu w trybie awaryjnym. Tu jest opis przy odzyskiwaniu GURBa → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#Procedura ale zasada taka sama - nie musisz wykonywac tylko polecenia "grub-install". Zamiast tego wykonujesz polecenia yum reinstall hal NetworkManager Wielkosc liter w Linuksie jest istotna. Moze to cos da, ale nie liczylbym na wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONMAN Napisano Marzec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 Dzięki:) spróbuję to zrobić i napiszę rezultaty a co do programu to używałe qbittorrent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 Ale zaraz... Jak nie masz sieci (NetworkManager) to i yum reinstall nie pójdzie pewnie. W każdym razie jak przy uruchamianiu awaryjnym zapyta Cię czy podnieść interfejsy sieciowe to każ to zrobić oczywiście. Jeśli sieć udałoby się uruchomić, to po "chrootowaniu" możesz w sumie równiez w trybie awaryjnym spróbować dokończyc ściaganie tego pliku. Swoją drogą 40GB? Ukradłeś bazę danych Pentagonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 WalDo: może jakieś cutsceny czy cuś. Backup do Sintela (ostatni film wydany przez Blender Foundation) zajmuje coś koło 200G (nie licząc wersji 4K) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2011 Film 200GB yhm ... to ja mam pytanie. Gdzie ściągałeś ten film? Tzn na jaką partycję? Bo jeśli robiłeś to na systemową (A raczej nie ma 200GB wolnego) i skończyło Ci się miejsce to nie wstanie system (Nie można zrobić zmian w plikach bo brak miejsca). W systemie live sprawdź ile masz wolnego w poszczególnych partycjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2011 @3k_PL - morsik podał tylko przykład wielkiego pliku. Panowie, moje pytanie było czysto retoryczne Nie liczyłem na taki oddźwięk tym bardziej, że to już mocno off topic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2011 @3k_PL: czytaj uważnie: *Backup* Sintela. Wszystkie pliki - muzyka, każda wyrenderowana klatka, modele do blendera i tekstury itp. No wiem, że OT, ale chciałem rozwiać wątpliwości. A 40G to może być kilka paczka filmów HD (nie pytajcie skąd wiem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi