zahoryzontem Napisano Kwiecień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 Nie chce dostepu do /etc, tylko do katalogu domowego usera Jacek, czyli /home/Jacek Jak zmieniam na etc to faktycznie wchodze w etc. jak zmienie na home to o dziwo otwiera mi home, widze Jacek i dalej jak wyzej czyli kicha... Jak dam path = / to moge wejsc wszedzie, byle nie do /home/Jacek.. ustawienie path na cokolwiek wewnatrz /home/Jacek tez nie dziala, atrybuty dla katalogu Jacek w przyplywie szalenstwa ustawilem na 777 i tez nic... wszedzie, tylko nie tam.. Czy komus sie udalo (_wogóle_ → w ogóle) ORT ustawic dostep przez Sambe do katalogu domowego usera na Fedorze? Bo moze to jakies sprytne zapezpieczenie i sie nie da???? Wiem, cieszy ze w ogóle moge sie podlaczyc, ale jeszcze bardziej cieszyloby gdyby dzialalo dokladnie tak jak ja chce... taka chyba miala byc róznica miedzy Linuksem i Windows :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 [...] path = /etc [...]upewnij sie ze nadal masz plytke z instalka ... jesli chcesz eksperymentowac to moze na /tmp ?? to tylko przyklad ale dobrze ze o tym wspomniales. Dziala mi dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 Standardowa odpowiedź Administratora, czyli "u mnie dziąła" mi nie wystarcza - możesz wejść do /home/JAKIŚUSER ? jakie masz atrybuty tego katalogu, właściciela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 Standardowa odpowiedź Administratora, czyli "u mnie dziąła" mi nie wystarcza - możesz wejść do /home/JAKIŚUSER ? jakie masz atrybuty tego katalogu, właściciela? Czy to pytanie do mnie czy do Administratora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 Pytanie do Ciebie jako administratora twojego Linuksa mieliśmy podobny/taki sam problem, i nie wiem czy możesz otworzyć również katalog domowy, czy tak jak i ja 'tylko' każdy inny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 mam tak jak ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2011 Rzeczywiście jest to irytujący problem. Mam nadzieje że ktoś nam pomoże jeszcze raz aby wszystko działało okej. Dołączam "Prt Sc" http://www.fotka.pl/profil/simman Problem polega na tym że niby jest zalogowany na serwer jako user ale dostępu (_niema_ → nie ma) ORT do katalogu user. Czy można wywołać logowanie do samego pliku w sambie aby podać login i hasło do konkretnego folderu? Tak czy inaczej na stronie dołączone są "Prt Sc" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Nie moge przebrnac przez calosc watku, ale zapytam w ciemno: czy masz po stronie Linuksa dodanego do Samby uzytkownika "user"? To sie robi o ile pamietam przez smbpasswd. A na pierwszym zrzucie ekranu widac 2 uzytkowników "user": z domeny/grupy RAFAL1100 i Unix Group. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Nie moge przebrnac przez calosc watku, ale zapytam w ciemno: czy masz po stronie Linuksa dodanego do Samby uzytkownika "user"? To sie robi o ile pamietam przez smbpasswd. A na pierwszym zrzucie ekranu widac 2 uzytkowników "user": z domeny/grupy RAFAL1100 i Unix Group. Tak. Nazwalem go niestety user i jest to mylace moglem nadac jemu imie np. jarek Mysle ze blad jest w pliku smb.conf Linuks widzi ze jestem kontem o nazwie user ale nie daje mi do niego dostepu traktujac mnie jak publicznego uzytkownika w sieci. Jest to folder prywatny. Jak napiszesz cos w stylu "guest ok = guest"(nie dam sobie reki uciac bo od 3 tygodni mam linuks) to pokazuje okno logowania z tym problemem ze automatycznie z nazwa "Gosc" (zobacz drugie zdjecie na http://www.fotka.pl/profil/simman) jakby to pole bylo aktywne to moze i udaloby sie zalogowac. Testowalem nawet pliki smb.conf z serwera samby ale wszedzie jest ten sam problem brak dostepu do folderów prywatnych uzytkownika. Problem pewnie jak zwykle jest banalny jedna linijka kodu która wywoluje mozliwosc logowania do foldera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Ja mam po stronie samby dodanego usera, ale wybralem z listy dostepnych userów Linuksa, nadalem mu nazwe dla Samby, czyli: Linuksowy user Jacek dodany jako user Samby tez Jacek, z haslem dla Samby takim samym jak user Jacek w W7 - i nic... dostep wszedzie, tylko nie do /home/Jacek, mimo ze widze ten katalog z w7. Jeszcze spróbuje dac w Linuksie takie samo haslo jak w w7, chociaz IMHO nie powinno tak byc, ze user ma te same hasla w kilku systemach... Potestowalem jeszcze dostep do paru katalogów, w celach czystko akademickich, np. do /var tez nie wpuszcza, mimo ze atrybuty sugeruja przynajmniej czytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Może warto sprawdzić jak to będzie wyglądało, gdy udostępnionym katalogiem nie będzie katalog użytkownika linuksowego (lub podkatalog w $HOME). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 No przeciez juz to sprawdzalem jesli udostepnie inny katalog, wlaczajac w to '/' to mam dostep prawie wszedzie, nie ma dostepu do katalogów domowych, chociaz w samym /home widze podkatalogi, to nie moge ich otworzyc. Próbowalem juz nawet ustawic 777 dla /home/Jacek i tez nie wpuszcza. Nie wpuszcza równiez do /var/www/html /var Sprawdzilem z identycznymi haslami dla usera Linuksa, Samby i W7 - tez nie, próbowalem dac dostep tylko do /home/Jacek/Documents i tez nic z tego :/ Czy ktos z Was ma w ogóle dostep przez Sambe do katalogu domowego? Trafilem na podobny temat chyba z 2009 roku i wczesniejsza Fedore - tez nie pojawilo sie rozwiazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 ten sam problem mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simman Napisano Kwiecień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 http://www.fotka.pl/profil/simman Bardzo proszę zobaczyć zdjęcie 1 jak widać użytkownik samby o nazwie user (_niema_ → nie ma) ORT praw do folderu user. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 simman, ale to że na tym screenie nie ma uprawnien, to nie ma chyba nic wspólnego z prawami dostępu (wiem, zawile mi to wyszło) - chodzi o to że nie NIE MA żadnych uprawnień, tylko jako użytkownik samby nie możesz przeczytać uprawnień - sprawdź na jakimś katalogu do którego masz dostęp, zobaczysz że jest dokadnie tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi