Skocz do zawartości

Błąd W Uruchamianiu Przy Starcie Systemu Sendmaila I Sm-Client.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zauwazylem po uruchomieniu sie systemu, iz raportowany jest blad (trójkat z wykrzyknikiem, po kliknieciu którego, wyswietlana jest lista uruchamianych uslug). Wyglada to tak:

Uruchamianie sendmail: 	        [NIEUDANE]
Uruchamianie sm-client: 	[NIEUDANE]

Nie mam pojecia, czy to po któres z aktualizacji, czy nie. Generalnie nie przejmowalbym sie tym, jednak znak wykrzyknika w trayu co uruchomienie, nieco juz irytuje. Próbowalem restartowac usluge, jednak nie przynioslo to rezultatu.

ps: jezeli moge dorzucic w kwestii uslug - od Fedory 12 (bo od niej zaczalem jak moze ktos pamieta), podczas wylaczania komputera widze blad w zatrzymywaniu uslugi cpuspeed, powinienem sie zastanowic nad tym?

No a co na to /var/log/messages i dmesg? w konsoli przy ręcznym uruchomieniu żadnych dodatkowych komunikatów?

Z pewnością nie jest to rozwiązanie, ale ja mam sendmail wyłączone i jakoś z tym żyję. Logi standardowo od czasu do czasu przeglądam, więc nie potrzebuję na mailu roota informacji że prelink czy inny proces chodzący okresowo w tle skończył się poprawnie (bo zazwyczaj jest to info o poprawnym wykonaniu).

W dmesgu za bardzo nie moge tego odnalezc, natomiast przekopuje sie teraz przez /log/messages (nieco tego ostatecznie jest, a wyszukiwanie z grepowaniem fraz sendmail i sm nie przynosza skutku). Problem tyczy sie sendmail i sm-client. Wyglada to tak w konsoli:

[root@krystian ~]# sendmail
/etc/mail/submit.cf: line 552: fileclass: cannot open '/etc/mail/trusted-users': Group writable directory
[root@krystian ~]# sm-client
bash: sm-client: nie odnaleziono polecenia...�..

Moze warto sprawdzic co jest w linii 552 w /etc/mail/submit.cf i kilku liniach ponizej oraz czy /etc/mail/trusted-users zostal w jakis sposób zmodyfikowany.

/etc/mail/trusted-users u mnie wyglada tak

# trusted-users - users that can send mail as others without a warning
# apache, mailman, majordomo, uucp, are good candidates

czyli nic poza komentarzami.

[EDIT]

Chyba musiales cos nagrzebac indywidualnie, bo na mojej testowej F14 po zaktualizowaniu nic takiego nie wystepuje.

/etc/mail/submit.cf:

#####################

# Trusted users #

#####################

# this is equivalent to setting class "t"

Ft/etc/mail/trusted-users

Troot

Tdaemon

Tuucp

/etc/mail/trusted-users

# trusted-users - users that can send mail as others without a warning

# apache, mailman, majordomo, uucp, are good candidates

Nic nie modyfikowałem - zwykłe instalowanie aktualizacji. Generalnie jak wspomniałem - ten problem to tak naprawdę nie problem, jednak z jakiegoś powodu raportuje.

zrzutekranubootmessages.th.png