aldis Napisano Kwiecień 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2011 Witajcie, Mam problem z jednym z filesystemów - po reboocie fsck wywala się z informacją że: rozmiar filesystemu to 62742528 blocks a rozmiar physical device to 2449408 blocks i w związku z tym superblock lub tablica partycji są uszkodzone. Przypuszczam że ma to związek z przycinaniem tego FS w celu powiększenia innych przed ostatnim rebootem - cos musiało pójść nie tak. System wpuszcza mnie na jakimś blizej nieokreślonym runlevelu i moge puścic fsck recznie ale bez rezultatów. Chciałem wywalic ten FS albo go jeszcze zmniejszyć ale lvremove i lvreduce wywalaja się z kodem 5. Ma ktoś moze pomysł co z tym zrobić - dodam że nie mam aktualnie mozliwości zabawy z bootowaniem z płyty - dysponuje jedynie prekonfigurowanym kickstartem którego wolałbym nie uzywać do przeinstalowania systemu bo włozyłem troche pracy w stawianie tego systemu. Pozdrawiam, Aldis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2011 fsck na uszkodzonej partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 Powklejaj jakieś logi, opisz dokładnie jakimi poleceniami to robiłeś, wklej listingi. Do naszych umysłów przemawiają konkrety - do googli też Nie do końca wiem co się u Ciebie stało, ale może rebuild lvm (vgcfgrestore) pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi