Skocz do zawartości

Zarządzanie Grupami

Sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam napotkałem mały problem, dodałem nową grupę która jest zabezpieczona hasłem jako administatrator tej grupy moge sie do niej dostac przez polecenie sg jak i newgrp niesety jako uczestnik tej grupy nawet po podaniu prawidłowego hasło wywala mnie dając komunikat invalid password.

Czy może mi ktoś w tym pomóc bo juz brak mi sieł

Przepraszam,

Problem w połowie rozwiązany, niestety nie wiem jak ustawić hasło dostępu do grupy dla wszystkich użytkowników.

hasło zostało ustawione za pomocą polecenia gpasswd, uczestnicy grupy mogą sie do niej dostać ale bez podania hasła. Natomiast uczestnicy którzy nie są do niej przypisanie po podaniu hasła niestety dostają komunikat Invalid password

Jesteś w 100% pewien, że podajesz dobre hasło?

Spróbuj ustawić hasełko na coś prostego: abc

I zobacz, czy zawartość /etc/gshadow się zmieniła po zmianie hasła. Następnie spróbuj sg.

haslo podaje prawidlowe jeszcze teraz zmienilem na bardzo latwe i nic bez zmian,

/etc/gshadow haslo sie zmienia tzn nadal jest zaszyfrowane ale inne w porownaniu do poprzedniego.

Poleceniem sg uzytkownicy nie dodani do grupy moga sie do niej dostac bez hasla, nie dodani po podaniu hasla ten sam komunikat Invalid password