sylwek541 Napisano Listopad 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2004 witam. jestem nowym uzytkownikiem i mam problem. mam neta radiowyego i nie wiem jak go zainstalowac. 22M WLAN Adapter - to jest program na ktorym dziala pod xp. nie mam pojecia co zrobic. pomocy!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skazi Napisano Listopad 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2004 Najpierw mógłbyś podać na jakim chipsecie jest ta karta bo to jest najważniejsze a nie program pod xp-ka którego używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gribollo Napisano Listopad 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2004 pewnie to planet mala podpowiedz http://www.planet.a.pl/trade/productlist/110 jak tak to zobacz to http://m244.class147.petrotel.pl/~andrzej/...nux/wl8305.html pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Jeśli szukasz sterowników do bezprzewodowych sieciówek to wpisz w przeglądarce acx100. To nazwa projktu coś jak alsa. (_napewno_ → na pewno) ORT znajdziesz także dokładne HOWTO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 Witam Dopisuję się tu bo mój problem jest bardzo podobny z tym że ja wiem jaką mam kartę i (_wogóle_ → w ogóle) ORT Konkretnie chodzi tu o Senao USB [Prism2] Wcześniej net śmigał całkiem nieźle gdy używałem Auroxa 9.2 ale teraz spróbowałem Fedorcię [3] i działa fajnie tylko bez netu... Otóż karta jest wykrywana [w takim okienku podobnego do menadżera urządzeń (używam Gnome) jako nieznane urządzenie USB, ważne że wykrywana. Domyślam się, że chodzi o sterowniki więc je chcę zainstalować podobnie jak na Auroxie. Więc ustalam w make config że karta jest typu usb i dochodzę do banału: podania lokalizacji kernela! Potrzebne źródełka do instalacji. Chodzi tu pewnie o /usr/src/linux-2.6.9 czy jakoś podobnie. Czegoś takiego po prostu nie znalazłem u siebie Ściągnełem więc cosik takiego [nie wiem czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT dobrze]: http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/li...x-2.6.9.tar.bz2 I rozpakowałem do /usr/src/ Niestety, nie wiem czemu, wyskakuje info, że lokalizacja czy coś tam jest nieprawidłowe, może niekompletne. O co chodzi? Skąd mam (_wziąść_ → wziąć) ORT właściwe źródełka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xclone Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 AFAIK do FC3 nie sa instalowane zrodla kernela (src) tam, gdzie ssales FC3, tam tez sa zrodelka kernela - zaciagnij i zgodnie z readme (czy innym install) je zainstaluj ... plik do zaciagniecia zajmuje ok. 40mb (np. ftp:// sunsite.icm.edu.pl) btw. moze ktos robil paczke rpm dla FC3 .. ? :> bo jakos nie chce mi sie przechodzic calego tutoriala dla ax100 ;P -- Pozdr. Artur S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 Dobra dobra już mi się coś udało. Zainstalowałem inne sterowniki, tym razem prosto z rpm. Były tam 3 rpm-y dokładnie: wersja jakby podstawowa, potem dodatek, żeby to było dla USB i na końcu jakieś "modules"... Wszystko cacy, musiałem tylko jakiś tam plik skopiować i zmienić nazwę... No ale to się już tyczyło samego urządzenia. Chciałem odpalić kartę poleceniem modprobe prism2_usb ale nie wypaliło! Zgłoszony błąd że czegoś nie ma zainstalowanego, chyba modułu czy jakoś tak Jakby ktoś chciał mi pomóc to mogę dokładnie oblookać co i jak. Mam Fedorę 3, a karta radiowa to Senao USB na chipsecie Prism2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 spróbuj tego http://ndiswrapper.sourceforge.net/ ... piękny programik wykorzystujący sterowniki od XP do obsługi kart WLAN pod linuxem...ja go z powodzeniem używałem pod Auroxem 9.0-10.0, a teraz pod FC3...sprawdzałem już że powinno obsługiwaćtwoją karte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 O dzięki serdeczne ale ciężko z uruchomieniem tego... nie wiem jak! Zrobiłem "make" i niby wszytko oki ale co dalej? Szukałem po stronie i w dokumentach ale nie znalazłem konkretnej instrukcji. Będę wdzięczny za kolejne wskazówki dot. instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Grudzień 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2004 najpierw od razu robisz "make install", potem wykonujesz "ndiswrapper -i /sciezka do zbioru *.inf sterowników do WindowsXP", następnie robisz "ndiswrapper -m", restartujesz kompa i sprawdzasz za pomocą "iwconfig" (program z pakietu wirelesstools) parametry sterownika...u mnie działa idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Nie mam takowych sterowników, szukałem. Tzn. tych .inf nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Grudzień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2004 te pliki z .inf znajdują się na płycie instalacyjnej sterowników twojej karty radiowej a jak jeje nie masz to je sciągnij ze strony producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Ha jednak [chyba] znalazłem! Użyłem tych plików. netwlan.inf netwlan5.img netwlan5.sys Gdy próbowałem z tym pierwszym to wołał o następne więc też przeniosłem do tego folderu. --------------------------- Potem robiełem cosik takiego: [wg wskazówek] [root@jakub ~]# ndiswrapper -i /windows/f/netwlan.inf Installing netwlan [root@jakub ~]# ndiswrapper -m modprobe config already contains alias directive [root@jakub ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. sit0 no wireless extensions. Nie wiem jak skonfigurować ten iwconfig --------------------------- Wcześniej na Auroxie używałem innych sterów [teraz nie działają] i podawałem IP, netmask, broadcast, gateway no i przede wszystkim SSIDap. Ewentualnie channel ale i bez tego działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi