Sylwia_IT Napisano Kwiecień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2011 Cześć! Mam problem z konfiguracją sendmail. Dałam komentarz w plikach(sendmail.cf i sendmail.mc) DAEMON_OPTIONS(`Port=smtp,Addr=127.0.0.1, Name=MTA') W pliku access dałam: # Check the /usr/share/doc/sendmail/README.cf file for a description # of the format of this file. (search for access_db in that file) # The /usr/share/doc/sendmail/README.cf is part of the sendmail-doc # package. # # If you want to use AuthInfo with "M:PLAIN LOGIN", make sure to have the # cyrus-sasl-plain package installed. # # By default we allow relaying from localhost... Connect:localhost.localdomain RELAY Connect:localhost RELAY Connect:127.0.0.1 RELAY Connect:sylwia1988.tupward.pl OK W pliku access dałam(local-host-names): # local-host-names - include all aliases for your machine here. sylwia1988.tupward.pl tupward.pl localhost.localdomain Kod z terminala: [root@sylwia1988 ~]# service sendmail restart Shutting down sm-client: [ OK ] Shutting down sendmail: [ OK ] Starting sendmail: [ OK ] Starting sm-client: [ OK ] [root@sylwia1988 ~]# netstat -atn | grep 25 tcp 0 0 127.0.0.1:25 0.0.0.0:* LISTEN [root@sylwia1988 ~]# netstat -atn | grep 25 tcp 0 0 127.0.0.1:25 0.0.0.0:* LISTEN [root@sylwia1988 ~]# service sendmail restart Shutting down sm-client: [ OK ] Shutting down sendmail: [ OK ] Starting sendmail: [ OK ] Starting sm-client: ^[[A [ OK ] [root@sylwia1988 ~]# netstat -atn | grep 25 tcp 0 0 0.0.0.0:25 0.0.0.0:* LISTEN [root@sylwia1988 ~]# chmod 777 /etc/mail/access [root@sylwia1988 ~]# chmod 777 /etc/mail/local-host-names [root@sylwia1988 ~]# mail sylwia bash: mail: command not found... [root@sylwia1988 ~]# service sendmail restart Shutting down sm-client: [ OK ] Shutting down sendmail: [ OK ] Starting sendmail: [ OK ] Starting sm-client: [ OK ] [root@sylwia1988 ~]# mail sylwia bash: mail: command not found... [root@sylwia1988 ~]# exit logout [sylwia@sylwia1988 ~]$ su --login Password: [root@sylwia1988 ~]# service sendmail restart Shutting down sm-client: [ OK ] Shutting down sendmail: [ OK ] Starting sendmail: [ OK ] Starting sm-client: [ OK ] [root@sylwia1988 ~]# exit logout [sylwia@sylwia1988 ~]$ su sylwia Password: [sylwia@sylwia1988 ~]$ mail sylwia bash: mail: command not found... [sylwia@sylwia1988 ~]$ yum install mail Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding en_US to language list You need to be root to perform this command. Gdy chce wysłać wiadomość do siebie: [sylwia@sylwia1988 ~]$ mail sylwia bash: mail: command not found... Gdzie popełniłam bląd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2011 Gdy chce wyslac wiadomosc do siebie: [sylwia@sylwia1988 ~]$ mail sylwia bash: mail: command not found... Brak polecenia "mail" w systemie lub na sciezce poszukiwania.Sprawdz czy masz zainstalowany rpm -qa mailx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwia_IT Napisano Kwiecień 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2011 Brak polecenia "mail" w systemie lub na sciezce poszukiwania. Sprawdz czy masz zainstalowany rpm -qa mailx Dziala. Mam pytanie czemu testowa wiadomosc nie pobrala mojej domeny? z pliku (local-host-names) Message 1: From [email protected] Wed Jul 10 07:39:33 2002 Return-Path: <[email protected]> From: Sylwia W <[email protected]> Dodatkowo nie moge wyslac wiadomosci na moja skrzynke prywatna [root@sylwia1988 ~]# mail [email protected] Subject: Czesc Witaj . EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi