Skocz do zawartości

[F15] W Jaki Sposób Montowanie Są Partycje?

shadow_xx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym udostępnić kilka folderów z partycji ntfs w sieci lokalnej, jednak tu pojawia się problem. Nowa fedora nie ma ani mtaba ani fstaba, a żeby zasób był odczytywalny przez sambę, folder musi mieć uprawnienia 755 (wykonywanie i odczyt dla innych). W fedorze 14 problem ten rozwiązałem przez dodanie do fstaba odpowiedniej linijki, dzięki czemu partycja była montowana z odpowiednimi uprawnieniami. W nowej fedorze nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem.

Czy ktoś mógłby powiedzieć, gdzie można zmienić sposób montowania partycji (automatyczne montowanie przy starcie) oraz uprawnienia dla niej?

Jak to nie ma. Ofc ze sa w /etc/fstab i /etc/mtab. Nie wiem czemu mialoby nie byc dlatego na wszelki wypadek wklej to:

ls /etc | grep fstab;ls /etc | grep mtab

Rzeczywiście, wcześniej ich nie zauważyłem, nie wiem dlaczego.

2 pytanie - przyjrzyj sie poleceniu "chmod".

Problem polega na tym, że nie mogę zmienić uprawnien partycji zamontowanej przez mtab, dlatego chcę ją na stałe zamontować przez fstab z odpowiednią maską.

[off]

@Waldo

Nie jestem specem od basha a pisalem na szybko :P Ale pewnie chodzi ci o "locate" lub "find" ale u mnie pokazuje to jeszcze kilkanascie innych plikow i zeby bylo czytelniej podalem to w takiej oto wlasnie formie :P

[/off]

Mtab to tylko listing - nie sluzy konfiguracji :P Ale jest jednak fstab i poradziles sobie - OK.

Teraz moje pytanko w ramach tematu: czemu nie mozna zmienic takich ustawien normalnie chmodem ? Są różne opisy na internecie ale większość to fora gdzie różni "spece" podają rozwiązanie na tacy bez źródeł i ciężko mi coś skapować.

Teraz moje pytanko w ramach tematu: czemu nie mozna zmienic takich ustawien normalnie chmodem ?
Wg mnie zalezy to od uprawnien punktu montowania przed zamontowaniem urzadzenia.

Jesli punkt montowania nalezy do roota, to po zamontowaniu podkatalogi tez beda nalezec do roota. Podobnie przeniosa sie uprawnienia. Proste cwiczenie: utwórz punkt montowania (np. w /mnt) nadaj mu prawa 777 i zamontuj tam cos - wszyscy moga wszystko. Oczywiscie z ograniczeniami obowiazujacymi na podmontowanych plikach na urzadzeniu.

[OFFTOPIC]

[off]

@Waldo

Nie jestem specem od basha a pisalem na szybko :P Ale pewnie chodzi ci o "locate" lub "find"

ls /etc/*fstab* /etc/*mtab*

Chociaz gwiazdki na pewno nadmiarowe.

Edytowane przez WalDo

Wg mnie zależy to od uprawnień punktu montowania przed zamontowaniem urządzenia.

Jeśli punkt montowania należy do roota, to po zamontowaniu podkatalogi też będą należeć do roota. Podobnie przeniosą się uprawnienia.

To by się wydawało logiczne, ale to chyba tak nie działaw przypadku partycji. W tej chwili dla /media mam drwxr-xr-x, a zamontowaną partycję w katalogu /media/Dane drwxrwxr-x. Wg mnie uprawnienia montowanych partycji są definiowane w fstab i tylko tam mogą być zmienione (umask). Nawet jak teraz próbuję chmod 770 do /media/Dane to nic się nie zmienia.

"Teraz" występujesz - tak zgaduję - jako "other" więc nie masz praw do zapisu w /media/Dane. Sprawdź

ls -ld /media/Dane
id

Porównaj właściciela i grupę.

A teraz zrób tak jak napisałem, np.

mkdir -p /mnt/Dane
umount /media/Dane
chmod 777 /mnt/Dane
mount <urządzenie z katalogiem Dane> /mnt/Dane

Założę się, że będziesz mógł zmieniać uprawnienia w /mnt/Dane o ile uprawnienia do podkatalogów w /mnt/Dane nie zabraniają tego. Na pewno będziesz mógł tworzyć nowe katalogi i odczytywać wszystko z /mnt/Dane.

Ale to co pisałeś o /etc/fstab i umask, to oczywiście najwłaściwsza droga :)

• Upvote 1