slabypingwin Napisano Czerwiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2011 Gdy chcę uruchomić YUMEX wywala mi takim błędem ; backend not running as expected (yumex will close) Użyłem opcji szukaj i znalazłem na anglojęzycznym forum fedory kilka postów opisujących taki sam problem . Najstarszy z tych postów pochodzi z 2007 roku , Są posty zeszłoroczne opisujące ten sam problem . Czyli problem istnieje od czasów F 9 i do dziś gdy mamy F 15 nie został rozwiązany Z góry dzięki za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Czerwiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2011 Gdy chcę uruchomić YUMEX wywala mi takim błędem ; Użyłem opcji szukaj i znalazłem na anglojęzycznym forum fedory kilka postów opisujących taki sam problem . Najstarszy z tych postów pochodzi z 2007 roku , Są posty zeszłoroczne opisujące ten sam problem . Czyli problem istnieje od czasów F 9 i do dziś gdy mamy F 15 nie został rozwiązany Z góry dzięki za pomoc . Taki sam błąd nie świadczy o tym że przyczyna ta sama. Uruchom yumexa w konsoli i wklej output. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2011 Pewnie to wyczytales, ale yumex -d wlacza debugowanie a yumex --root pozwala uruchomic yumex bedac zalogowanym w konsoli jako root. Taki komunikat pojawia sie u mnie tylko w przypadku nie podania hasla root kiedy program sie o nie pyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Czerwiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2011 "backend" czytaj YUM (backend = silnik, frontend = GUI czyli wlasnie YUMEX) Prawdopodobnie zle haslo albo nie wyczyszczony plik z blokada yuma. Jesli haselko wpisujesz dobrze to sprawdz czy sam Yum tez ma problemy. Swoja droga Yumex jest straaaaasznie wolny wiec nie widze sensu by go uzywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Czerwiec 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2011 Problem zaczął się w momencie gdy w ustawieniach YUMEX-a zaznaczyłem opcję uruchom z sudo . Wydawało mi się że tak będzie dobrze bo sam dopisałem siebie do pliku /etc/sudoers i yuma w konsoli uruchamiam z poleceniem sudo . I o ile z yumem nie ma kłopotów i tyle YUMEX uruchomić się nie chce choć podaję prawidłowe hasło . Mam te same hasło dla zwykłego usera i roota poniważ tylko ja sam używam swego laptopa i nie mam czego i przed kim ukrywać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2011 Programy graficzne średnio fajnie współpracują z sudo (w sudoers jest taka opcja jak requiretty). Nie wiem tylko po co te kombinacje skoro jako użytkownik możesz po prostu wyklinać yumex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi