Skocz do zawartości

Problemy Przy Starcie Fedory 15

Wywern

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies 2 na 3 razy przy starcie systemu dostaje komunikat:

udevd[123]: '/sbin/modprobe -bv pci: {tu nastepuje duzo hexów}' unexpected exit with status 0x0009

i na tym dzialanie fedory sie konczy

Ale ten jeden raz, jak nie wyskoczy problem, to system dziala dobrze...

Pewnie znowu nie dogaduje sie ze sprzetem (mialem juz problem z wyswietlaczem i karta wifi), ale jak to poprawic?

• Downvote 1

Sprzęt:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Sandy Bridge DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Sandy Bridge PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 0116 (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cougar Point HECI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation Cougar Point USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Cougar Point High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Cougar Point PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Cougar Point PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Cougar Point PCI Express Root Port 3 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Cougar Point PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation Cougar Point USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Cougar Point LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation Cougar Point 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Cougar Point SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Device 6740
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
0d:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
13:00.0 Class ff00: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5209 (rev 01)
19:00.0 USB Controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)

W /var/log/messages nie widzę wpisów z błędnych uruchomień, choć może nie wiem czego szukać. Ale przecież nie będę wrzucał całego pliku - ma prawie 1MB

a hexy zapisałem:

udevd[123]: '/sbin/modprobe -bv pci: v00001002d00006740SV0000103Csd0000165Abc03sc00i00' unexpected exit with status 0x0009

a sprzęt to HP Pavilion dv7 6030ew

a hexy zapisałem:

udevd[123]: '/sbin/modprobe -bv pci: v00001002d00006740SV0000103Csd0000165Abc03sc00i00' unexpected exit with status 0x0009

Dobrze to przepisałeś? Bo przepisałeś jak rozumiem... bo hex to to na pewno nie jest...

Co do sprzętu, łatwiej będzie jak podasz czy płyta główna to twój Gigabyte'a czy nie :>

A ich płytami są różne jaja, ja np. widzę czasami przy bootowaniu: "ata8: softreset failed" i nie mogę zabootować systemu. Zgłoszenie problemu im dało tyle, że przeczytałem

"Nie wspieramy tego systemu, proszę sprawdzić czy problem występuje na systemie z rodziny Windows".

Cóż - druga część śmieszna, bo jak problem ma występować, skoro to zupełnie inna architektura, inny kernel i inne wszystko? To uważam za kompromitację działu pomocy technicznej Gigabyte...

I tak lepiej niż u Della, gdzie natychmiast stwierdzili, że jak zainstalowałem linuxa, to stracę gwarancję :)))

Mam nawet ofcjalnego maila od nich

A co do mojej płyty głównej - to laptop, więc nie mam takiej informacji, kto jest producentem płyty

Prawda, jak przepisałem to zauważyłem że to nie jest czysty hex, ale tak było na ekranie

I tak lepiej niz u Della, gdzie natychmiast stwierdzili, ze jak zainstalowalem linuxa, to strace gwarancje :)))

Mam nawet ofcjalnego maila od nich

A to ciekawe, nadaje sie do publikacji.

1. Dell prowadzi sprzedaz komputerów z oprogramowaniem Linuxa. Patrz =>>

2. Tutaj jest link do http://linux.dell.com/

Edytowane przez takori

I tak lepiej niz u Della, gdzie natychmiast stwierdzili, ze jak zainstalowalem linuxa, to strace gwarancje :)

Rozmawialem z co bardziej zorientowanymi osobami w temacie i stanelo na tym, iz nie moga zrobic czegos takiego, CHYBA ZE w jakiejs "umowie" by napisali, ze instalowanie Linuksa powoduje utrate gwarancji. Jednakze wezmy standardowa sytuacje:

- Idziemy do sklepu

- Wybieramy laptop

- Kupujemy (placimy gotówka od razu)

- Dostajemy fakturke, zabieramy sprzet, "dziekuje dobranoc"

Tak wiec przy takim "pojedynczym" zakupie nawet nie ma dokumentu, który móglby "poswiadczyc" czegos takiego, wiec takie gadanie o utracie gwarancji jest guzik warte.

EDIT #1

wprawdzie opis jest do Ubuntu, ale mysle ze przypasuje,

Powinno pasowac, Ubuntu czy nie, odgórny Kernel u wszystkich ten sam

Powinno pasować, Ubuntu czy nie, odgórny Kernel u wszystkich ten sam

Teoretycznie, w praktyce każde distro nakłada swoje patche na kernel i jeden taki patch może akurat coś zmienić, przez co dany moduł może działać inaczej/nie działać... nigdy nic nie wiadomo