Skocz do zawartości

[F15] Powolny Start Systemu.

BartaZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Nie znalazłem podobnego wątku na forum ani rozwiązania mojego problemu w google.

Wcześniej długo pracowałem na F13 i mi się w miarę szybko uruchamiała.

Przeprowadziłem parę czystych instalacji F15 (raz normalną z GNOME, normalną bez GNOME, minimalna - sam malutki system z podstawowymi narzędziami fedory) i zawsze tak samo wolno (około 1min 30sek) uruchamiał się system (do menadżera logowania). Uruchamiam Fedorkę bez opcji rhgb i quiet w grubie aby widzieć komunikaty i nie widzę żadnych powiadomień o błędach. Widzę, że system się uruchamia, w pewnym momencie staje na około 60sek. po czym dalej się uruchamia. Po uruchomieniu systemu sprawdziłem systemd-analyze blame i widzę, że problem występuje podczas uruchamiania udev-settle.service

systemd-analyze blame
71007ms udev-settle.service
 6419ms fedora-readonly.service
 4941ms systemd-vconsole-setup.service
 2481ms postgresql.service
 1727ms hwclock-load.service
 1627ms udev.service
 1502ms systemd-readahead-replay.service
 1494ms systemd-readahead-collect.service
 1485ms fedora-sysinit-hack.service

Cała reszta usług uruchamia się poniżej 1,5sek.

Posiadam procesor: Intel Core2 Duo T8100 2.1GHz, 3GB DDR2 RAM, Dysk SATA (partycje ext4+swap) i nigdy z czymś podobnym się nie spotkałem, a na linux'ach pracuję (w domowych warunkach) od 8 lat (zaczynając pierwsze 3 lata na gentoo).

Ktoś wie jak mogę wyświetlić szczegóły uruchamiania udev-settle.service? Miał ktoś podobny problem? Rozwiązał go? Za jaką kolwiek pomoc dziękuję :)

Pozdrawiam

Najczęściej to wina sprzętu. Zacznij od zlokalizowania błędu, tzn. uruchom system bez podłączonych urządzeń usb i wyłącz wszystko w biosie. Zawsze też możesz dodać do opcji jądra odpowiedni parametr (chyba timeout=1, ale nie jestem pewien) i wymusić zakończenie udev-settle.service lub wyedytować plik udev-settle.service i tam dodać --timeout. Możliwości jest wiele, wybierz sobie jakąś.