pavel Napisano Lipiec 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2011 Witam Wszystkich. Zainstalowalem Fedore na partycjach z systemem plików Btrfs, czytałem że system ten jest dużo szybszy z właczoną kompresją, znalazłem poradę jak zamontować dodatkową partycje lecz nie wiem jak zamontować (zmienic opcje montowania w fstab) dla "/" i "/home" aby uaktywnic kompresje, może ktoś wie jak należy to wykonać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2011 Tutaj cos jest → http://askubuntu.com/questions/6197/trick-installer-to-use-btrfs-root-with-compression Wygląda na to, że wystarczy dopisać opcję "compress" i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavel Napisano Lipiec 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2011 Czytałem wcześniej podobny temat , tam opcja podana byla z odstępem po przecinku i miałem błąd. Teraz dopisałem bez odstępu i system wstał prawidłowo tylko nie wiem czy ta kompresja działa , może ktoś też używa kompresji i wie jak to sprawdzić ? Znalazłem temat gdzie osoba testuje btrfs z opcjami compress i compress-force za pomocą "time cp" http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg03898.html Z opcja compress: real 57m6.983s user 0m0.807s sys 1m28.494s df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sdi 187G 67G 120G 36% /var/news/mysql Z opcją compress-force: real 14m45.742s user 0m0.547s sys 1m30.551s delta-9 ~ # df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sdi 187G 14G 173G 8% /var/news/mysql Wow! So not only did mount -o compress-force achieve a 19% compression ratio, using 53 GB less disk space than mount -o compress, it managed to copy the data in only 15 minutes, compared to 57 minutes with mount -o compress. Jak widac to działa . U mnie nie działa , sformatowalem partycje 60GB na btrfs, dodałem w fstab "compress" , zrobiłem test za pomocą "time cp" , nastepnie zmieniłem opcje fstab na "compress-force" ponowiłem test. Nie ma żadnej różnicy w czasach i zajmowanej powierzchni. Kopiowałem 18GB różnych plików , kopiowanie trwało 7m21s a pliki zajmowały 29% z 62GB co daje okolo 18GB więc kompresja nie działa w obu przypadkach. Może ktoś z was będzie wiedział gdzie popełniam błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi