Skocz do zawartości

[F15] - System Plików Btrfs.

pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Zainstalowalem Fedore na partycjach z systemem plików Btrfs, czytałem że system ten jest dużo szybszy z właczoną kompresją, znalazłem poradę jak zamontować dodatkową partycje lecz nie wiem jak zamontować (zmienic opcje montowania w fstab) dla "/" i "/home" aby uaktywnic kompresje, może ktoś wie jak należy to wykonać ?

Czytałem wcześniej podobny temat , tam opcja podana byla z odstępem po przecinku i miałem błąd. Teraz dopisałem bez odstępu i system wstał prawidłowo tylko nie wiem czy ta kompresja działa , może ktoś też używa kompresji i wie jak to sprawdzić ?

Znalazłem temat gdzie osoba testuje btrfs z opcjami compress i compress-force za pomocą "time cp"

http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg03898.html

Z opcja compress:

real    57m6.983s
user    0m0.807s
sys     1m28.494s
df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sdi              187G   67G  120G  36% /var/news/mysql

Z opcją compress-force:

real    14m45.742s
user    0m0.547s
sys     1m30.551s
delta-9 ~ # df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sdi              187G   14G  173G   8% /var/news/mysql

Wow! So not only did mount -o compress-force achieve a 19% compression ratio, using 53 GB less disk space than mount -o compress, it managed to copy the data in only 15 minutes, compared to 57 minutes with mount -o compress.

Jak widac to działa . U mnie nie działa , sformatowalem partycje 60GB na btrfs, dodałem w fstab "compress" , zrobiłem test za pomocą "time cp" , nastepnie zmieniłem opcje fstab na "compress-force" ponowiłem test. Nie ma żadnej różnicy w czasach i zajmowanej powierzchni. Kopiowałem 18GB różnych plików , kopiowanie trwało 7m21s a pliki zajmowały 29% z 62GB co daje okolo 18GB więc kompresja nie działa w obu przypadkach. Może ktoś z was będzie wiedział gdzie popełniam błąd.