@WalDo Napisano Lipiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 A może trzeba te pliki po prostu usunąć? Próbowałem znaleźć pakiet który dostarcza plik /var/lib/gdm/.ICEauthority (yum provides) i nigdzie go nie ma. Wnioskuję, że jest tworzony w trakcie instalacji, więc może usunięcie (albo dla bezpieczeństwa zmiana nazwy) wszystkich plików .ICEauthority i reinstalacja pakietu gdm coś by pomogła? yum reinstall gdm @reset - bezpieczniej skopiować niż przepisywać, bo nie robi się właśnie takich błędów jak pominięcie podkatalogu "gdm" (/var/lib/gdm). Można skopiować do jakiegoś pliku tekstowego a pliczek wysłać na wklej.org przy pomocy skryptu yum install wklej wklej -? #pokaże jak to zrobić Masz dostęp z każdego miejsca i systemu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reset Napisano Lipiec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 Czyli Wnioskujesz ze uszkodzeniu ulegla baza RPM? Ok dzieki, juz Przyjacielu testuje. Zrobilem tak jak napisales, zmienilem nazwe, lecz nic nie zadzialalo uruchomilem ponownie komputer zalogowalem sie na windowsa i przypomniala mi sie strona która mi podales wczesniej, wiec od nowa ... i wystukalem w folderze rpm: rm -f __db* rpm --rebuilddb aby usunac blokade i odbudowac baze, po restarcie systemu fedora pod koniec wywala: Wystapil problem z serwerem konfiguracyji (/usr/libexec/gconf-sanity-check-2 zakonczyl dzialanie ze stanem 256) Moze spróbuje znowu z tym? chown -R root:root /var/lib/gdm chmod -R 777 /var/lib/gdm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 chown -R root:root /var/lib/gdm chmod -R 777 /var/lib/gdm Dwa razy nie. Czytaj uwaznie i po kolei wszystkie posty. Uprawnienia, wlasciciel i grupa sa bardzo istotne dla niektórych katalogów systemowych. Ten katalog ma wlasciciela "gdm" z grupy "gdm". Uprawnienia 777 rozwala temat dokumentnie. Katalog ten ma ustawiony tzw. bit lepkosci dla "others". Czyli jesli masz inaczej niz[root@F15 ~]# ls -ld /var/lib/gdm drwxrwx--T. 13 gdm gdm 4096 07-30 13:58 /var/lib/gdm to musisz poprawic. chown -R gdm:gdm /var/lib/gdm chmod 1777 /var/lib/gdm Nie 777 tylko 1777. P.S. Podejrzewam, ze przez reczne, pospieszne i nieuwazne przepisywanie masz juz taki syf w systemie, ze ciezko to bedzie poprawic. Podawalem wyzej link do odzyskania domyslnych uprawnien plików systemowych - spróbuj (stad m.in. pewnie ten blad sanity check). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reset Napisano Lipiec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 Tak wiem już na początku próbowałem z: --setperms i --setugids z tym że po wykonaniu tych poleceń: for p in $(rpm -qa); do rpm --setperms $p; done for p in $(rpm -qa); do rpm --setugids $p; done dowiaduję się że rzekomo nie ma lokalizacji tych plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 dowiaduję się że rzekomo nie ma lokalizacji tych plików.I znowu → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja . "tych" tzn. których? kiedy się to pokazuje? Wklej to co widać na terminalu, bo wciąż się bawimy w ciuciubabkę i zgadywanki. A co z ręczną zmianą uprawnień tak jak podałem? Za każdym razem odpowiadasz tylko na wyrwane zagadnienia co daje małe szanse na powodzenie. Jeśli każde pytanie trzeba zadać 2 razy, żeby dostać jedną niepełną, ręcznie przepisaną albo tak jak powyżej przedstawioną własnymi słowami odpowiedź, to kosmicznie wydłuża to jakiekolwiek naprawy. W każdym razie powodzenia - ja spadam zaraz na urlop 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reset Napisano Lipiec 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2011 Nie ważne i tak miałem zainstalować nową wersję. Dzięki za poświęcenie czasu. Dużo się nauczyłem dzięki temu że wystąpiły te problemy, następnym razem postaram się bardziej precyzować problemy.Dziękuje WalDo. Temat można usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Lipiec 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2011 Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post witam wszystkich. Ave! Odnośnie tematu: Dodam że komenda chown svider -R /home/svider - niewiele dała! Ta komenda powinna wyglądać tak (jako root): chown -R svider.svider /home/svider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reset Napisano Lipiec 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2011 Witam. Fajnie że napisałeś, może to coś by zmieniło, niestety już przeinstalowałem system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi