wojtekx Napisano Lipiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 Witam. Proszę o pomoc - zamierzam zabrać się za programowanie w C++ z użyciem bibliotek OpenGL. Do programowania używałem GCC poprzez Eclipse, jednak gdy zacząłem OpenGL'a próbowałem kompilować ręcznie przez użycie w terminalu polecenia: gcc /home/[lokalizacja]/source.cpp -o /home/[lokalizacja]/exec -lGL ponieważ Eclipse nie dodawał "-lGL", a ja nie obmyśliłem na to sposobu. Zainstalowałem (chyba) wszystkie wymagane biblioteki tj.: freeglut freeglut-devel mesa-libGLU mesa-libGLU-devel ghc-OpenGL ghc-OpenGL-dev W programie użyty był include <GL/glut.h>, include ten znajdował się na właściwym miejscu w systemie plików tj. /usr/include/ . Link do kodu: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-OpenGL-C++/Pierwszy-program/103 (na końcu strony) Używając w/w polecenia GCC zwracał mi błąd: /usr/lib/gcc/i686-redhat-linux/4.6.0/../../../crt1.o: In function `_start': (.text+0x18): undefined reference to `main' collect2: ld returned 1 exit status na lovelocku (F15), natomiast na laughlinie (F14) undefined reference to: [wszystkie polecenia z prefiksem gl_] Co muszę zrobić, by kompilacja przebiegała prawidłowo? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 gcc /home/[lokalizacja]/source.cpp -o /home/[lokalizacja]/exec -lGL -lglut -lGLU Co do Eclipsa to musisz podlinkowac te biblioteki. Wygodniej moze byloby pisac w Anjucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekx Napisano Lipiec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 Dzięki za radę z IDE. Z poleceniem niestety ten sam błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 A to dziwne, bo skopiowalem ten przykladowy kod, skompilowalem i dziala. Zmieniales cos w tym przykladowym kodzie ze strony, która podales? Jesli nie to znaczy, ze jeszcze moze brakuje Ci jakichs bibliotek w systemie. W ogóle ten blad dotyczy jakby Twojego programu "undefined reference to `main'" i wyglada jakbys cos namieszal. Wklej po prostu zwyklym edytorem ten kod do np. pliku kwadrat.cpp i potem skompiluj jak podalem wczesniej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekx Napisano Lipiec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2011 Ten sam kod zapisalem przez Gedit do .cpp. Dziala. Dzieki bardzo. [solved] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi