Skocz do zawartości

"Bezpieczne Usuwanie Sprzętu" Z Poziomu Konsoli

mrabraa

Rekomendowane odpowiedzi

To raczej nie ma znaczenia, bo są to wyłącznie oznaczenia dla kernela i z tego co pamiętam zawsze były zmienne. Ale po --detach urządzenie powinno zniknąć w ogóle z lsusb i tak to u mnie wygląda z zewnętrznym dyskiem. Masz jakiś pendrive? Zobacz czy zachowuje się tak samo. Nie masz możliwością podłączenia tego dysku przez np. dwa porty usb bez zasilania zewnętrznego?

Z tego co widzę to udisks sam kontroluje port przez siebie używany i to co wcześniej proponowałem, czyli odłączanie portu jest bez sensu.

No to coś jest na linii sprzęt i kernel. Nie używam Fedory, ale sprawdziłem na laptopie rodziców z F15 i686 (najnowszy kernel 2.6.40-4, czyli 3.0) i tam dysk czy pendrive zachowują się poprawnie, tj. jak na moim laptopie, na którym jest Arch 64-bitowy też z kernelem 3.0.

Używasz komputera stacjonarnego czy laptopa? Dołącz jeszcze do buga listing z lspci. Poza tym poszukaj w biosie czegoś o usb. Może obecne ustawienia powodują, że kernel nie jest w stanie zarządzać portami i są zawsze włączone.

Na bugzilli prędzej czy później odezwie się jakiś developer jądra to pewnie Cię nakieruje, ale od razu widać, że kernel sobie nie radzi ze sprzętem.

Włączyłem dziś w jednym z okien udisks --monitor, a w drugim kazałem odmontować i odpiąć dysk. Chciałem zobaczyć jakie sygnały dostaje udisks, ale zamiast tego po raz pierwszy zdarzyło mi się, że mój kernel spanikował :/ Kto by pomyślał, że wystraszy sie takiej drobnostki ;) Z ciekawostek jeszcze dodam, że jak już drugi raz odpinam dysk i wszystko idzie jak powinno, to po komendzie halt komputer się zamyka zgodnie ze znaczkiem Fedory, czyli nieskończenie długo (a właściwie 5 sekund po tym jak wcisnę i przytrzymam guzik wyłączania kompa ;) )

To i tak dobrze, ze dopiero teraz. Ostatnio dosyc popularny blad i widzialem wiele zgloszen na róznych bugtrackerach. Trzeba czekac. Po tym bugu jakis proces sie zapetla i dziala w tle, ale ma najnizszy nice i nie wplywa to na spadek wydajnosci. Wylaczanie trwa dlugo (nawet 5 min.), ale system w koncu odlaczy zasilanie.

Co do halt to na niektórych komputerach wlasnie tak sie zachowuje, czyli tak jak powinien. Jesli chcesz odciac zasilanie to halt -p lub poweroff. Jeszcze mozna próbowac init 0 lub shutdown -h now (do których sprowadzaja sie wczesniejsze metody).

• 3 weeks later...

Udało mi się osiągnąć efekt jakiego potrzebowałem w inny sposób. Zainstalowałem sobie Sabayon Linux, ale w nim działo się to samo. Wtedy pomyślałem, żeby sprawdzić co się stanie gdy użyję funkcji eject - i bingo! Co prawda działa także dopiero za drugim razem, ale nie odpinając usb nie ma problemu, że dysk wpina się ponownie i trzeba czekać na zamontowanie się partycji, by móc je znów odmontować. Ostatecznie dodałem trzy linijki do /etc/init.d/ro-mount - skryptu, który uruchamia się przy wyłączaniu linuksa - pierwsza to pętla for, którą mi podałeś Thof, a pote dwa razy eject /dev/sdb i działa wyśmienicie :)

Oczywiście to nie zmienia faktu, że gdzieś między procesem obsługującym USB, a procesem obsługującym montowania jest źle poprowadzona polityka działań, ale przynajmniej teraz spokojniej czekam na jakąkolwiek odpowiedź na Bugzilli ;)