Skocz do zawartości

Brak Połączenia Z Internetem Podczas Instalacji

Stefan1611

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam netbooka Samsung n150plus i próbuję zainstalować Fedore KDE jest to obraz DVD zainstalowany na pamięci flash

podczas instalacji wybieram podstawowe opcje i po wybraniu nośnika na jaki ma zostać zainstalowana instalator żąda

połączenia z internetem, podpinam kabel lecz nie może wykryć połączenia

Czy trzeba samemu wpisać wszystkie dane do połączenia , jeśli tak byłbym wdzieczny za napisanie tego jak to zrobić

lub jeśli ktoś posiada taki sam netbook opisanie jak zamontował WiFi

Posiadam internet z UPC jeśli to ma jakieś znaczenie

ps. kiedy miałem zainstalowany system fedora 14 live także nie wykrywał połączenia po kablu a karta WiFi nie działała ( to jest zdaje się Broadcam )

System Windows działał normalnie ( choć jego działanie z zasady nie jest normalne ) tzn. po podpięciu kabla łapał połączenie i zawsze WiFi wykrywałó urządzenia

[...] instalator zada

polaczenia z internetem, podpinam kabel lecz nie moze wykryc polaczenia

Podepnij kabel od razu a nie dopiero wtedy kiedy instalator zada polaczenia. Ale wg mnie cos masz nie tak. Jak wspomnial alkuzad z DVD nie powinno byc problemów. Polaczenie jest wymagane - z oczywistych wzgledów - przy obrazie "netinst".

Sprawdzales sume kontrolna obrazu DVD przed nagraniem na nosnik?

@up

Prosze trzymac sie tematu. Na razie sa problemy w trakcie instalacji a nie po.

[EDIT]

Jesli polaczenie jest z DHCP, to nie trzeba nic wpisywac. Jesli normalnie konfigurujesz polaczenie recznie, to podczas instalacji musisz podac te same parametry. Jednak o ile wiem, to UPC daje adresy z DHCP.

Edytowane przez WalDo

ps. kiedy miałem zainstalowany system fedora 14 live także nie wykrywał połączenia po kablu a karta WiFi nie działała ( to jest zdaje się Broadcam )

System Windows działał normalnie ( choć jego działanie z zasady nie jest normalne ) tzn. po podpięciu kabla łapał połączenie i zawsze WiFi wykrywałó urządzenia

To znaczy, że wykrywał urządzenia dopiero po podpięciu kabla czy wszystko działało tak jak powinno?

zainstalowałem wersje live i poszło, chociaż nie am internetu po kablu i przez WiFi

spróbuje zainstalować F14 i potem zrobić aktualizacje może tak da rade

Po kablu nie działa w żadnym przypadku czy podłączam przed odpaleniem netbooka czy w trakcie, pamiętam że kiedyś miałem net z kabla ale tylko jak wpisywałem adres fizyczny ręcznie

po zainstalowaniu f14 i aktualizacji ( jeśli się uda ) dalsze problemy z netem będę opisywał już w oddzielnym temacie w dziale Aktualizacja Systemu