otekkk Napisano Październik 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 To znowu niestety ja. Teraz problem troszke inny. Nie moge zainstalowac flash playera. Siedzac na live-cd sciagalem ze strony adobe plik rmp. Normalnie zainstalowalem. Tutaj sie nie da. No to odpadal wiki: Fedora 15 ofc System 64 bitowy Analogicznie instalujemy repozytorium Adobe dla systemu 64-bitowego: su -c "rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch.rpm" i plugin su -c "yum install flash-plugin" Po ponownym uruchomieniu przegladarki powinnismy miec dostepny Shockwave oraz Flash. [lukasz@XXX ~]$ su -c "rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch.rpm" Haslo: Pobieranie http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch.rpm blad: rpmdb: unable to allocate memory for mutex; resize mutex region blad: nie mozna otworzyc indeksu Name uzywajac bazy danych4 - Nie mozna przydzielic pamieci (12) ostrzezenie: /var/tmp/rpm-tmp.STtZeI: Naglówek V3 DSA/SHA1 Signature, identyfikator klucza f6777c67: NOKEY blad: rpmdb: unable to allocate memory for mutex; resize mutex region blad: nie mozna otworzyc indeksu Basenames uzywajac bazy danych4 - Nie mozna przydzielic pamieci (12) blad: rpmdb: unable to allocate memory for mutex; resize mutex region blad: nie mozna otworzyc indeksu Providename uzywajac bazy danych4 - Nie mozna przydzielic pamieci (12) blad: rpmdb: unable to allocate memory for mutex; resize mutex region blad: nie mozna otworzyc indeksu Conflictname uzywajac bazy danych4 - Nie mozna przydzielic pamieci (12) blad: rpmdb: unable to allocate memory for mutex; resize mutex region blad: nie mozna otworzyc indeksu Obsoletename uzywajac bazy danych4 - Nie mozna przydzielic pamieci (12) blad: Niespelnione zaleznosci: /bin/sh jest wymagane przez adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch [lukasz@XXX ~]$ Oczywiscie wpisywalem to co wiki podaje wiele razy i za kazdym razem to samo. Dokladnie analogiczna sytuacja gdy chce jakies motywy czy czcionki pobrac dla mojego gnoma ;p EDIT: Jak chce zainstalowac jaki kolwiek program z pliku instalacyjnego (rpm) to mi wywala przy rozwiazywaniu zaleznosci blad: Wystapil nieokreslony blad transakcji. Wiecej informacji jest w raporcie szczególowym. fuse-2.8.5-5.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh smc-meera-fonts-4.4-5.fc15.noarch wymaga /bin/sh pinfo-0.6.10-3.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh 1:wpa_supplicant-0.7.3-6.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh flash-plugin-11.0.1.152-release.x86_64 wymaga /bin/bash abrt-addon-ccpp-2.0.2-5.fc15.x86_64 wymaga /bin/bash lohit-bengali-fonts-2.4.3-7.fc15.noarch wymaga /bin/sh rtkit-0.10-1.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh rarian-compat-0.8.1-6.fc15.x86_64 wymaga /bin/bash device-mapper-multipath-0.4.9-15.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh jwhois-4.0-27.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh paktype-tehreer-fonts-2.0-11.fc15.noarch wymaga /bin/sh usbutils-001-3.fc15.x86_64 wymaga /bin/bash flash-plugin-11.0.1.152-release.x86_64 wymaga libnss3.so(NSS_3.9.2)(64bit) smolt-1.4.3-3.fc15.noarch wymaga /bin/bash wodim-1.1.11-5.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh system-config-network-tui-1.6.2-2.fc15.noarch wymaga /bin/sh system-config-boot-1.0-1.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh tmpwatch-2.10.2-1.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh psacct-6.5.5-2.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh lohit-punjabi-fonts-2.4.4... Potem: Nie mozna ukonczyc dzialania. Zainstalowanie lokalnego pliku nie powiodlo sie. wiecej informacji zawartych jest w szczególowym raporcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Siedząc na live-cd ściągałem ze strony adobe plik rmp. Normalnie zainstalowałem. Tutaj się nie da.Tzn. zainstalowałeś na systemie uruchomionym z LiveCD bez problemu? "tutaj" to jest system zainstalowany na twardym dysku? Może masz uszkodzona bazę pakietów RPM? Spróbuj naprawić → http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury_ratunkowe#Naprawianie_uszkodzonej_bazy_RPM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otekkk Napisano Październik 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Tzn. zainstalowales na systemie uruchomionym z LiveCD bez problemu? "tutaj" to jest system zainstalowany na twardym dysku? Moze masz uszkodzona baze pakietów RPM? Spróbuj naprawic → http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury_ratunkowe#Naprawianie_uszkodzonej_bazy_RPM blad: rpmdb: unable to allocate memory for mutex; resize mutex region To jest pareset razy wyswietlone i wywala do wczesniejszej linijki. A robilem to co pokolei bylo napisane w tym poradniku co podeslales ;/. wlaczajac jako pierwsza komende "su" i haslo roota. EDIT: siedzac wczesniej na live wszystko ladnie instalowalo. Dlatego doszedlem do wniosku, ze instalacja stabilnej wersji na dysku nie bedzie trudna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 (edytowane) A robilem to co pokolei bylo napisane w tym poradniku co podeslales ;/. Nie pisalem nic o poradniku, chyba ze poradnikiem nazywasz artykul o naprawianiu uszkodzonej bazy RPM [EDIT] Próbowales googlowac wklejajac tresc tego bledu? Edytowane Październik 8, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otekkk Napisano Październik 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Nie pisalem nic o poradniku, chyba ze poradnikiem nazywasz artykul o naprawianiu uszkodzonej bazy RPM [EDIT] Próbowales googlowac wklejajac tresc tego bledu? Próbowalem ale wywala jedna strone o mandrivie: klik EDIT: w której nie widze rozwiazania i jej nie rozumiem zbytnio ;/ P.S. Moze pomogloby postawienie na nowo systemu? Moge w rescue pogrzebac po zabootowaniu plyty, ale tez nie wiem co tam wpisywac. Jeszcze byl jeden problem, po pierwszym zalogowaniu (recznie tworzylem konto i haslo) wywalilo blad ze nie mozna wczytac srodowiska gnome (tylko ze po angielsku). To samo bylo na live, ale tam instalowalem normalnie ;/ Nie wiem czy ja jestem tepy, ale nawet ikony na pulpit wsadzic nie umiem ;[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Ściągnij z Adobe (jest już 11) , rozpakuj i zainstaluj manualnie. Zabierze raptem minutę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otekkk Napisano Październik 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Sciagnij z Adobe (jest juz 11) , rozpakuj i zainstaluj manualnie. Zabierze raptem minute... Jak chce zainstalowac jaki kolwiek program z pliku instalacyjnego (rpm) to mi wywala przy rozwiazywaniu zaleznosci blad: Wystapil nieokreslony blad transakcji. Wiecej informacji jest w raporcie szczególowym. fuse-2.8.5-5.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh smc-meera-fonts-4.4-5.fc15.noarch wymaga /bin/sh pinfo-0.6.10-3.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh 1:wpa_supplicant-0.7.3-6.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh flash-plugin-11.0.1.152-release.x86_64 wymaga /bin/bash abrt-addon-ccpp-2.0.2-5.fc15.x86_64 wymaga /bin/bash lohit-bengali-fonts-2.4.3-7.fc15.noarch wymaga /bin/sh rtkit-0.10-1.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh rarian-compat-0.8.1-6.fc15.x86_64 wymaga /bin/bash device-mapper-multipath-0.4.9-15.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh jwhois-4.0-27.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh paktype-tehreer-fonts-2.0-11.fc15.noarch wymaga /bin/sh usbutils-001-3.fc15.x86_64 wymaga /bin/bash flash-plugin-11.0.1.152-release.x86_64 wymaga libnss3.so(NSS_3.9.2)(64bit) smolt-1.4.3-3.fc15.noarch wymaga /bin/bash wodim-1.1.11-5.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh system-config-network-tui-1.6.2-2.fc15.noarch wymaga /bin/sh system-config-boot-1.0-1.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh tmpwatch-2.10.2-1.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh psacct-6.5.5-2.fc15.x86_64 wymaga /bin/sh lohit-punjabi-fonts-2.4.4... Potem: Nie mozna ukonczyc dzialania. Zainstalowanie lokalnego pliku nie powiodlo sie. wiecej informacji zawartych jest w szczególowym raporcie: EDIT: Chyba najlepsza opcja bedzie zainstalowanie na nowo systemu... no trudno. Moze mi ktos dac linka do poradnika jak sie za to wziac? Bo (_na prawde_ → naprawdę) ORT jestem zielony ;/ Przepraszam za klopot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 EDIT: Chyba najlepszą opcją będzie zainstalowanie na nowo systemu... no trudno. Może mi ktoś dać linka do poradnika jak się za to wziąć? Bo (_na prawdę_ → naprawdę) ORT jestem zielony ;/ Przepraszam za kłopotNo nie wiem jak Ci poradzić. Tutaj? → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#.C5.9Aci.C4.85gn.C4.85.C5.82em_obraz_ISO_i_co_dalej.3FŚciągasz obraz, nagrywasz na płytkę (lub pendrive) i jedziesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otekkk Napisano Październik 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2011 Chodzi o to, że jak zabootuje płytkę to mam menu. Albo zainstalowanie nowego systemu lub upgrade starego, albo zainstalowanie nowego z paroma sterownikami albo naprawa obecnego. Przy pierwszej opcji po sprawdzeniu płytki instalacyjnej (niby wsio ok) wywala czarny ekran. A w naprawie się nie łapię, tam trzeba coś w tej konsoli wpisywać. Teraz pytanie o komendę na format i instalację nowego systemu lub na resintal po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2011 Teraz pytanie o komendę na format i instalację nowego systemu lub na resintal po prostu Masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem czy co? Podałem Ci wyżej (post #8) link - wystarczy przeczytać i wykonać, nawet rozumieć za bardzo nie trzeba. W trakcie instalacji pojawiają się opcje (5 ich jest chyba) sposobu instalowania - wybierasz tę, która Ci pasuje np. zastąpienie istniejących partycji linuksowych albo jeśli poza Fedora masz inne Linuksy na dysku, to możesz wybrać np. własny podział dysku.Po prostu trzeba uważać przy instalacji i dokładnie czytać komunikaty na ekranie. To nie Windows (na szczęście) - tu trzeba choć trochę pomyśleć a nie tylko "dalej, dalej"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otekkk Napisano Październik 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2011 Dobra teraz inny problem. Flash zainstalowany, ale kodeki coś nie ida. Próbowałem już wielu kombinacji, ale nadal nie można nic odtworzyć: [lukasz@XXX ~]$ su -c "yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \ > xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld" Hasło: Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu gstreamer-ffmpeg. Nie ma pakietu gstreamer-plugins-bad. Pakiet gstreamer-plugins-good-0.10.29-1.fc15.x86_64 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma pakietu gstreamer-plugins-ugly. Pakiet xine-lib-extras-1.1.19-6.fc15.x86_64 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma pakietu xine-lib-extras-freeworld. Nie ma pakietu libtunepimp-extras-freeworld. Nie ma niczego do zrobienia Linijki podkreślone były od początku. Te reszta się przy pierwszej próbie zainstalowała. Tylko z tymi trzema jest i był problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2011 Przeczytaj dokładnie cały poradnik od początku do końca. Nie masz dodanych repozytoriów RPM Fusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otekkk Napisano Październik 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2011 Dobra, jeszcze tylko jedno mój mistrzu. Siedze sobie siedze az tu nagle buch. I zostalem wylogowany. Dosyc czesto tak jest. Gorzej ze jak cos robie, wywali mnie to wszystko trace.... EDIT: próbowalem aktualizacje ale kurcze przerywa w trakcie ;[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2011 Siedze sobie siedze az tu nagle buch. I zostalem wylogowany.Siedze sobie, siedze, az tu nagle buch... I mi sie czarodziejska kula rozbila a wrózki wziely wolne. Przy tak precyzyjnym opisie moge napisac tylko: wyrazy wspólczucia Sprawdz /var/log/messages - moze w czasie takiego naglego wylogowania powstaja jakies ciekawe wpisy. Obejrzyj tez plik /var/log/Xorg.0.log (ewentualnie zamiast 0 moga pojawic sie inne cyfry). Szczególnie powinny Cie zainteresowac wpisy oznaczone (EE), ale na inne tez warto zwrócic uwage. [EDIT] Tylko nie wklejaj tutaj calej zawartosci ww. plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi