intruz Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Zainstalowałem na pewnym komputerze wersję 14 i chciałbym zarządzać systemem zdalnie poprzez klienta VNC. Niestety nie mogę wykonać takich operacji jak montowanie dysku NTFS, bo pojawia się komunikat "Not authorized". To samo dotyczy instalowania pakietów z tego graficznego menadżera. Z tą różnicą, że tam się pojawia komunikat "authorization failed. You have failed to provide correct authentication. Please check any passwords or account settings". Po kliknięciu na more details napisano "failed to obtain authentication". Jak mogę rozwiązać ten problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 A na jakim koncie jestes zalogowany przez VNC? Przeciez musisz byc rootem, zeby wykonac te polecenia (ew. odpowiednio skonfigurowac "sudo") Jesli wszedles jako zwykly user to z konsoli przejdz przez "su -" na roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano Listopad 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Na VNC loguje się z konta zwykłego użytkownika. Chciałbym żeby wszystko działało poprzez VNC tak jak normalnie 'na żywo'. Dodam też że nawet zniknęły opcje wyłączania / restartowania komputera z menu. Można się tylko wylogować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 No to musisz podać hasło root przy aktualizacji. Ew. uruchomić aktualizacje automatyczne przy starcie. Z montowaniem podobnie: albo w /etc/fstab albo "su -" na roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi