farba Napisano Listopad 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2011 Witam, mam krótkie pytanie odnośnie aktywatorów różnych programów (pulseaudio-kde.desktop, gnome-screensaver.desktop itd) znajdujących się w katalogu /etc/xdg/autostart/. Owych aktywatorów jest dokładnie 22, mają "rozszerzenie" .desktop i są odpowiedzialne za startowanie aplikacji podczas uruchamiania się systemu. Po kliknięciu na dowolny wyskakuje taki oto komunikat Niezaufany aktywator programu Aktywator programu "sealertauto.desktop" nie został oznaczony jako zaufany. Uruchamianie go może być niebezpieczne, jeśli nie jest znane jego pochodzenie. Czy w Waszych systemach również występują takie aktywatory? Czy przy próbie kliknięcia na jeden z nich otrzymujecie podobny alert? Trochę informacji na temat tych plików na stronie Gnome Application .desktop Files Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2011 XDG jest standardem http://standards.freedesktop.org/basedir-spec/basedir-spec-latest.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2011 OK rozumiem, ale czy klikając na dowolny aktywator otrzymujesz wspomniane ostrzeżenie? Pytam, ponieważ skoro jest to - jak ująłeś - standard, zaskoczył mnie komunikat Niezaufany aktywator programu. Uprawnienia wyglądają tak -rw-r--r--. 1 root root ... W podanym przez Ciebie linku znalazłem tylko taką informację When attempting to read a file, if for any reason a file in a certain directory is unaccessible, e.g. because the directory is non-existant, the file is non-existant or the user is not authorized to open the file, then the processing of the file in that directory should be skipped. If due to this a required file could not be found at all, the application may chose to present an error message to the user. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2011 Nie mam nawet SELinuksa. Może to jest domyślne zachowanie dla plików w tym katalogu. SELinux to dziwny twór, który nie przyjął się i raczej bym się nie przejmował żadnymi ostrzeżeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi