krystianj Napisano Listopad 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2011 Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Parę dni temu zainstalowałem Fedorę 16. Używam na niej środowiska graficznego gnome-shell w najnowszej wersji. Moja karta graficzna to nvidia GeForce 8500 GT. Sterowniki do niej zainstalowałem ze strony nvidii. Problem polega na dużym zużyciu procesora przez auth-for-gdm. Pojawia się to w sytuacjach codziennych np. przy przeciąganiu okna, przy przełączaniu się pomiędzy zakładkami w konsoli, itp.. Osobno zauważyłem, że przy aplikacji flash na stronie otwartej za pomocą przeglądarki Firefox wyżej wymieniony proces pochłania 100% mocy obliczeniowej procesora, a sama aplikacja flashowa zamienia się w pokaz slajdów. Filmy z youtube.com chodzą w miarę płynnie. Zacięcia występują np. przy dawaniu pauzy, przy znikaniu i pojawianiu się paska z przyciskiem play i postępem filmu. Wyżej wymienione problemy nie występuje w przeglądarce chromium. Ogólnie najbardziej uciążliwe jest zacinanie się przy używaniu firefoxa, ale przycięcia spowodowane normalnym obcowaniem z gmome-shell też obniżają poziom konfortu z korzystania z systemu operacyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2011 Sterowniki do niej zainstalowałem ze strony nvidii.Błąd, bo problem z aktualizacją i czasem inne kłopoty z tego wynikają, ale jeśli działa... good for you. Problem polega na dużym zużyciu procesora przez auth-for-gdm. Nie wiem czy to zadziała w Twoim przypadku, ale ktoś tu na forum sprzedał patent na poprawę responsywności G3 i u mnie działa. Usunąć gnome-desktop w wersji 2.32 (niestety poleci wraz z zależnościami, więc obejrzyj dobrze zanim powiesz "tak") i przeinstalować gnome-desktop3. yum remove gnome-desktop yum reinstall gnome-desktop3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianj Napisano Listopad 18, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Niestety nie mam u siebie zainstalowanego gnome-desktop. [root@krystian ~]# rpm -qa *gnome-desktop* gnome-desktop3-3.2.1-2.fc16.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi