Skocz do zawartości

[Fedora 15] System Przestal Uruchamiac Sie

kamix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Fedore (2.6.35.14-96.fc14.x86_64). Nie uruchamialem komputera przez weekend.

Wrocilem i ni stad ni zowad Fedora po wyborze wersji w Grubie pokazuje czarny ekran po czym znowu uruchamia sie Grub.

Nic nie aktualizowalem przed weekendem.

Aha.. gdy uruchomie wersje na innym kernelu (2.6.35.14-91.fc14.x86_64) to ladowanie Fedory zatrzymuje sie zaraz po starting jexec servicesstarting libvirtd deamon [OK] i dalej nie chce isc...

Prosze o pomoc.

Spróbuj uruchomic system w trybie tekstowym. Jesli sie uda tzn. ze z karta grafiki cos nie gra.

Napisz jaki masz sprzet, czy instalowales zamkniete sterowniki grafiki itp. Nikt tu wrózyc nie potrafi.

Mozesz tez uruchomic system w trybie ratunkowym i sprawdzic co widac w /var/log/messages na koncu.

P.S.Jaka wersja Fedory? 15 (w tytule) czy 14 (wersja jadra)? I dlaczego temat w dziale Instalacja, skoro udalo Ci sie go zainstalowac? Przenosze.

@WalDo:

W tytule wersja 15 bo dalbym sobie reke uciac ze aktualizowalem system jakis czas temu.

Wiem, ze nikt z fusów mi nikt nic nie wywrózy ale mam tez bardzo mala wiedze na temat Fedory i Linuxa... opisuje temat jak potrafie :)

W przypadku proby uruchamiania w trybie tekstowym wersji (2.6.35.14-96.fc14.x86_64) - ten sam problem,

Proba uruchamiania (2.6.35.14-91.fc14.x86_64) - dziala

startx = Fatal server error: no screens found. itp itd.

Jesli chodzi o karte graficzna - Windows 7 odpala bez problemu.

Jak dla mnie wyglada jakby X sie wylozyly, bo w ogole nie chce z nimi laczyc.

Jak sobie z tym poradzic?

Jak sobie z tym poradzic?
Opisz szczególowo i w sposób jak najbardziej usystematyzowany co robiles do tej pory, odpowiedz na pytania, które podalem wyzej (równiez w poscie #2 w tym watku). Po drugie przeczytaj i kolejno sprawdz podpowiedzi, które wypisalem ponizej.

[...]dalbym sobie reke uciac ze aktualizowalem system jakis czas temu.
No, to chyba nei masz reki. Ciag "fc14" w nazwie kernela swiadczy, ze masz F14. Jesli aktualizowales do F15 i nadal masz cos takiego, to nic dziwnego, ze system nie startuje. Po prostu masz niedokonczona aktualizacje.

Napisz w jaki sposób przeprowadzales aktualizacje (z plyty, przez preupgrade czy jeszcze jakos inaczej), jesli korzystales z jakiegos przewodnika w sieci podaj do niego link.

W przypadku proby uruchamiania w trybie tekstowym wersji (2.6.35.14-96.fc14.x86_64) - ten sam problem,
W jaki sposób uruchamiasz tryb tekstowy?

Proba uruchamiania (2.6.35.14-91.fc14.x86_64) - dziala
Dziala graficznie czy tekstowo?

Jak dla mnie wyglada jakby X sie wylozyly, bo w ogole nie chce z nimi laczyc.
A co to znaczy, ze nic sie z X-ami nie chce laczyc?

Jesli uda Ci sie uruchomic system w trybie tekstowym, to sprawdz jakie masz wlaczone repozytoria. Moze trzeba wykonac polecenie "yum upgrade"

Wklej tutaj wyjscie polecenia

yum repolist 

albo

Jesli w trybie tekstowym masz dostep do Internetu, to mozesz spróbowac

yum install wklej && yum repolist | wklej

i wkleic tutaj link, który otrzymasz po wykonaniu polecenia (to zainstaluje program "wklej" i jesli instalacja sie powiedzie, to wysle na serwer wklej.org liste repozytoriów dostepnych w Twoim systemie).

startx = Fatal server error: no screens found. itp itd.
Prawdopodobnie jesdnak nie udalo Ci sie uruchomic w trybie tekstowym i X-y dzialaja (choc nie wyswietlaja sie). Sprawdz
startx -- :1

Wiem, ze nikt z fusów mi nikt nic nie wywrózy ale mam tez bardzo mala wiedze na temat Fedory i Linuxa... opisuje temat jak potrafie :)
Do podania rodzaju karty grafiki nie jest potrzebna zadna wiedza z dziedziny Linuksa.

Jesli chodzi o karte graficzna - Windows 7 odpala bez problemu.
Nie watpie, ze karta grafiki jest sprawna ;)
  • Upvote 1

Napisz w jaki sposób przeprowadzales aktualizacje (z plyty, przez preupgrade czy jeszcze jakos inaczej)

Przez preupgrade, ale mysle ze to w tym kontekscie nie ma duzego znaczenia bo robilem to jakies pol roku temu :)

W jaki sposób uruchamiasz tryb tekstowy?

W Grubie wybieram wersje, naciskam 'a' dopisuje '3'.

Dziala graficznie czy tekstowo?

Tekstowo, tylko 2.6.35.14-91.fc14.x86_64.

Reszta w ogole.

A co to znaczy, ze nic sie z X-ami nie chce laczyc?

Gdy wpisuje startx, otrzymuje komunikat:

xinit: Connection refused (errno 111): unable to connect to X server

Wczesniej:

Fatal server error:
no screens found

A jeszcez wczsniej

Failed to initialize the NVIDIA kernel module.

Nie pamietam czy instalowalem jakies zamkniete wersje sterowników... wiem, ze kiedys mialem problem z karta graficzna (na samym poczatku) i najprawdopodobniej skorzystalem z jakiegos tutoriala dla kart graficznych Nvidii z tego forum.

Sprawdz

startx -- :1

To samo co powyzej.

Do podania rodzaju karty grafiki nie jest potrzebna zadna wiedza z dziedziny Linuksa.

GeForce MX 460.

yum repolist

repo id repo name status
dropbox Dropbox Repository 0
adobe-linux-i386 Adobe Systems Incorporated 0
fedora Fedora 14 - x86_64 0
flash flash 0
google-chrome google-chrome 0
google-talkplugin google-talkplugin 0
rpmfustion-free 0
rpmfustion-free-updates 0
rpmfustion-nonfree 0
rpmfustion-nonfree-updates 0
updates 0
respolist: 0

Opisz szczególowo i w sposób jak najbardziej usystematyzowany co robiles do tej pory

Dla mnie cala sytuacja jest bardzo nieoczekiwana bo nie aktualizowalem oprogramowania od ponad 3 miesiecy. Po weekendzie "nagle" pojawil sie ten problem. W piatek prezd weekendem nie robilem przy komputerze niczego poza pracami biurowymi.

Proby naprawy ograniczyly sie do zalecen z forum.