ExtK Napisano Styczeń 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 Witam. Po instalacji sterownika NVIDII na swiezej F16 Xksy nie wstaja. [ 186.247] (EE) NV: The PCI device 0x10de01d7 (GeForce Go 7300) at 01@00:00:0 has a kernel module claiming it.[ 186.247] (EE) NV: This driver cannot operate until it has been unloaded. [ 186.247] (EE) No devices detected. Pelny log: http://pastie.org/3142039 Sterowniki instalowane wedlug poradnika, nouveau wylaczony. W czym tkwi problem? Po dodaniu blacklist nouveau do /etc/modprobe.d/blacklist.conf http://paste.org/43341 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 (edytowane) Cos Ci poszlo nie tak, bo zarówno wpisy do parametrów jadra jak i dodanie pliku /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf powinno pójsc automatycznie. Wystartuj w trybie tekstowym i sprawdz czy w /boot/grub2/grub.cfg masz dopisane w parametrach jadra wpisy "nouveau.modeset=0" oraz "rdblacklist=nouveau" lub "rd.driver.blacklist=nouveau" [EDIT] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional informationSprawdzales czy tam nie ma jakichs rozszerzonych informacji? No i przeszukaj forum, bo od wydania F16 bylo juz kilka watków na ten temat. Edytowane Styczeń 7, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtK Napisano Styczeń 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 Znalazłem powód, nie jest on zależny od dystrybucji. Jest to wina sterowników NVIDIA. Chyba w wersji 290 przestali wspierać moją kartę (GeForce Go 7300), albo jest to nieoczekiwany błąd. W każdym bądź razie instalacja starszej wersji pozwoliła wystartować serwer X. Co się stało z terminalami? Gdy serwer się nie uruchomił nie mogłem przełączyć się do aktywnej konsoli, pomogło tylko podanie runlevelu (3) jako parametru jądra, by nie uruchamiał X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 Co się stało z terminalami?Alt-Ctrl-F2? F3? Nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtK Napisano Styczeń 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 Alt-Ctrl-F2? F3? Nie działa? Przełączyć się da, tylko nie jest odpalony /bin/login Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 Nie wiem o co chodzi - nie widziałem jeszcze czegoś takiego. Tak czy inaczej to osobny problem a zasada na forum: jeden problem - jeden wątek. Jeśli chcesz rozwiązać ten problem, to załóż nowy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi