miflex Napisano Styczeń 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2012 Witam, Mam mały problem z iptables. Napisałem firewalla : echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -F iptables -X iptables -P INPUT DROP iptables -A INPUT -m limit --limit 15/minute -j LOG --log-level 7 --log-prefix "Zatrzymany przez firewall: " iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p udp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 80 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 445 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 139 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 5900 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 5800 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 5500 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 3306 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp --dport 5900 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp --dport 5800 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth1 -p tcp --dport 5500 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -P FORWARD DROP iptables -A FORWARD -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 22 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 80 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 445 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 139 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p udp --dport 53 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 5900 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 5800 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 5500 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -p tcp --dport 3306 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth1 -p tcp --dport 5900 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth1 -p tcp --dport 5800 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth1 -p tcp --dport 5500 -m state --state NEW -j ACCEPT iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A OUTPUT -m limit --limit 15/minute -j LOG --log-level 7 --log-prefix "Zatrzymane przez firewall: " Na początku miałem jedną karte sieciową eth0. Z biegem czasu kupilismy druga (eth1) do połączenia się z domu. Wszystko chodzi tylko nie widzę obwodów z domu (łącze się za pomocą TightVNC) o adresacji 192.168.2.x Jak jestem w pracy to wszystko działa, ale z domu nie widzę obwodów. Jak wyłączę ip tables to widać. Już nie mam pomysłów. Poproszę o jakąkolwiek pomoc Miflex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Styczeń 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2012 Troszkę trudno zrozumieć o co Ci chodzi. Z tego co się domyślam masz w pracy komputer który ma działać jako router i zaaplikowałeś mu ten skrypt włączający forwarding i budujący firewall. Komputer ma dwie karty sieciowe eth0 (sieć LAN) i eth1 (internet). Nie mam bladego pojęcia o jakie "obwody" Ci chodzi? Strzelam że chodzi o stacje robocze w sieci LAN. Piszesz że łączysz się przez TightVNC ale z czym z routerem? Jeśli tak to powinieneś mieć pełny dostęp tak jak byś siedział przy komputerze. Jeśli nie to brakuje wpisów przekierowania portów do konkretnych stacji roboczych. Pula adresów 192.168.x.x jest przeznaczona dla sieci wewnętrznych - tych komputerów normalnie nie widać z sieci. Piszesz że jak wyłączysz iptables to działa. To już kompletnie kieruje mnie na manowce i już nic z tego nie wiem. Rozwiń trochę temat to może będziemy w stanie pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2012 (edytowane) Port 5901 i wyzej. Zobacz netstat-em na którym stoi. Pozdr. J.SZ aha, #> grep "Zatrzymany przez firewall:" /var/log/messages nie chialo Ci sie wykonac :-) ? Pozdr. J.Sz Edytowane Styczeń 10, 2012 przez WalDo Proszę edytować posty a nie jeden po drugim sadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi