Savpether Napisano Styczeń 31, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2012 Witam, mam problem z konfiguracja samby, zainstalowalem system-config-samba, udostepnilem folder, w konfiguracji zapory systemowej zezwolilem na dzialanie serwera samba i klienta samby. Musze jeszcze tylko zezwolic na akcje Samby w SELinux i na co musze zezwolic? Bo tam jest kilka rzeczy, ja chce tylko udostepnic jeden, wybrany przeze mnie folder. BTW co musialbym zezwolic jesli chcialbym udostepnic caly katalog domowy? Gdy przegladam siec to widze inne komputery, natomiast nikt nie widzi tego co ja udostepniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Muszę jeszcze tylko zezwolić na akcję Samby w SELinux i na co muszę zezwolić? Bo tam jest kilka rzeczy, ja chcę tylko udostępnić jeden, wybrany przeze mnie folder. BTW co musiałbym zezwolić jeśli chciałbym udostępnić cały katalog domowy? Gdy przeglądam sieć to widzę inne komputery, natomiast nikt nie widzi tego co ja udostępniam. Przeczytaj komentarz na początku pliku /etc/samba/smb.conf, jest tam wyjaśniona sprawa selinuksa i udostępniania plików z katalogu /home. Wszystko jedno, czy chcesz udstępniać cały swój katalog domowy, czy sam sobie utworzysz /home/sambowy, i tak musz te uprawnienia nadać. Wykonanie podanego tam polecenia to trochę wysiłku dla kompa, więc się nie zdziw jeśli zajmie dużo czasu. Ja sobie czekałem ponad minutę, ale mam starego kompa. U ciebie może być szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savpether Napisano Luty 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Dziękuję, w wolnej chwili spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savpether Napisano Luty 11, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2012 Ok spróbowalem. Zasoby juz sie wyswietlaja. Jednak mam taka prosbe, móglbym ktos mi podpowiedziec jak zrobic tak by w zasobach samby nie wyswietlal sie katalog domowy, zeby nie bylo w ogóle do niego dostepu z poziomy innych komputerów, by wyswietlal sie tylko ten folder który zostal przeze mnie udostepniony? Tym folderem jest folder "Publiczny" znajdujacy sie w Katalogu domowym, chce zeby tylko on byl widoczny i mozna bylo go czytac i do niego pisac: rw- Obecnie mam zainstalowane system-config-samba, mam tam dodanego uzytkownika, mam tam okreslony zasób do udostepnienia, mam otarte porty w zaporze systemowej oraz zastosowana nastepujaca instrukcje SELinux: sudo setsebool -P samba_domain_controller on Mam równiez wlaczanie smb i nmb przy starcie systemu: sudo systemctl enable smb.service sudo systemctl enable nmb.service Po tym wszystkim na innym komputerze udostepniany folder jest widoczny, po próbie wejscia w niego prosi mnie o login i haslo, po podaniu wyswietla, ze nie mozna bylo zamontowac zasobu, gdyz nie ma do niego uprawnien. Stosowalem instrukcje: sudo chcon -t samba_share_t /home/savpether/Publiczny/ jednak dziala ona tylko do ponownego uruchomienia komputera. Czy ktos ma jakies uwagi, sugestie? Ok, poradzilem sobie, oto metoda: -zakomentowac [home] w /etc/samba/smb.conf -otwarcie portów -sudo setsebool -P samba_export_all_rw on -sudo setsebool -P samba_export_all_ro on -(sudo setsebool -P samba_enable_home_dirs on)*opcjonalne -sudo systemctl enable smb.service -sudo systemctl enable nmb.service -utworzenie uzytkownika i udzialu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savpether Napisano Luty 11, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2012 bump BTW... W momencie zabawy z sambą na Fedorce na reszcie kompów w sieci wyświetliło się nowe, dotychczas nieznane mi urządzenie "hunterman84", to nikt z domowników, myślę, czy to ktoś z zewnątrz, czy to wynik zabawy sambą? Niestety nie mam dostępu do konfiguracji router - przeklęci dostawcy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 12, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2012 W takim wypadku kluczowy jest podpunkt "otwarcie portów". Ja zawsze otwieram porty na caly internet, bo i tak router tego dalej nie wypuszcza. Czym ten port otwierasz, iptablesem, czy kreatorkiem Fedory? I w jaki dokladnie sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savpether Napisano Luty 14, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2012 Porty otwieram konfiguratorem firewalla, graficznym zainstalowanym domyslnie w fedorze, zaznaczam Samba, Klient Samby, zastosuj i tyle. Sprawdzilem w innej sieci, tutaj nie ma uzytkownika Hunterman84, wiec to raczej "ciekawski przybysz" nizeli moje niedopatrzenie przy konfiguracji samby, który postanowil zagoscic w mojej sieci domowej w zwiazku z czym bedzie musial poniesc konsekwencje. Ok, w gruncie rzeczy, to: -zakomentowac [home] i wszystko z nim zwiazane w /etc/samba/smb.conf -otwarcie portów przez konfigurator firewalla -sudo setsebool -P samba_enable_home_dirs on -sudo systemctl enable smb.service -sudo systemctl enable nmb.service -utworzenie uzytkownika i udzialu przez system-config-samba(brak domyslnie -> zainstalowac) wystarczy by samba dzialala poprawnie, czyli pokazywala tylko udostepniony przez nas folder(za pomoca system-config-samba) z mozliwoscia modyfikacji jego zawartosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi