Skocz do zawartości

Automatyczne Montowanie Partycji

mati00724

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam w komputerze dwa dyski. Nie formatowałem drugiego instalując system, gdyż nie wiedziałem jaki wybrać mu punkt montowania jako że na drugim dysku zamontowałem już partycję na pliki osobiste. Czyli po prostu się nie znam.

Teraz chciałbym utworzyć na tamtym dysku jedną, duża partycję, która nie byłaby montowana w urządzeniach wymiennych tylko automatycznie.

Czy jest to możliwe? W menadżerze partycji nie ma żadnych opcji dotyczących automatycznego montowania.

Chodzi mi o to, że kiedy zrobię to menadżerem dysków to pojawia się z opcją wysuń obok dysku zewnętrznego.

Nie umiem zrobić aby było inaczej.

Próbowałem najpierw utworzyć partycję menadżerem, a potem wprowadzić do pliku fstab taki zapis:

/dev/sdb1 /mnt/Media ext4 defaults,nouser,auto 0 3

Niestety nie wiem czemu to nie działa.

/dev/sdb1 /mnt/Media ext4 defaults 1 2

Zalozenie jest takie, ze na /dev/sdb1 jest zalozona partycja typu ext4 oraz, ze /mnt/Media (uwaga na wielkosc liter!) istnieje.

Poprawniejszy zapis, który zawsze bedzie dzialal, nawet jesli okaze sie, ze partycja nie jest po restarcie widziana na /dev/sdb1 tylko np. na /dev/sdc1:

#sprawdzamy UUID partycji /dev/sdb1 i przy okazji czy typ to na pewno ext4
blkid /dev/sdb1
#dopisujemy do /etc/fstab
echo "UUID=<tutaj wynik polecenia powyzej> /mnt/Media defaults 1 2" >> /etc/fstab

Myslalem, ze /mnt to jakis domyslny folder na montownie takich rzeczy, a Media to miala byc nazwa partycji.

Gdzie moge to wiec zamontowac?

edit:

Udalo mi sie zamontowac te partycje zarówno w /mnt/Media jak i folderze domowym.

Zamontowana w folderze domowym pojawia sie jednak ona w bocznym menu nautilusa z opcja odmontowania. Gdy zamontuje ja w /mnt/ nie dzieje sie tak. dlaczego tak jest?

Chcialbym, zeby byla w bocznym menu Nautilusa bez opcji odmontowywania. Myslalem, ze ta opcja jest zalezna od tego "auto". Najwyrazniej jednak tak nie jest. Od czego to zalezy?