whitewolf00 Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 mam takie zadanie za które nie wiem jak się zabrać mam podane ścieżki plików i instrukcje ale niewiele mi to mówi więc prosiłbym o wsparcie i napisanie krok po kroku co należy zrobić. A oto zadanie : Należy skonfigurować interfejs sieciowy z wykorzystaniem statycznego adresu logicznego IPv4. Następnie należy przedstawić ustawienia zapewniające dynamiczny przydział parametrów sieciowych za pomocą DHCP (adresu logicznego IPv4 dla interfejsu sieciowego, bramy sieciowej, serwerów DNS). (dhclient, ifup, ifdown, /etc/hosts, /etc/resolv.conf, /etc/sysconfig/network, /etc/sysconfig/network-sripts/ifcfg-IFNAME) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Troche informacji tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_grabek Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 sysopy ? statycznie na chwile tylko: ifconfig p2p1 150.254.1.1 netmask 255.255.0.0 broadcast 10.20.30.40 jak na troszke dluzej to wyedytuj: /etc/sysconfig/network-sripts/ifcfg-p2p1 zmien BOOTPROTO na static i dopisz reszte tj: BROADCAST= IPADDR= NETMASK= ONBOOT="Yes" znowu chcesz DHCP? nic latwiejszego zmien BOOTPROTO na DHCP i wywal to co dopisales oczywiscie pozniej ifdown p2p1 && ifup p2p1 zeby zobaczyc zmiany: ifconfig p2p1 zakladam ze uzywasz VirtualBoxa dlatego p2p1 dla innych chyba standardowe eth0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi