Fallen Napisano Kwiecień 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2012 Wiem ze pytanie banalne ale nie mogę się dokopać do rozwiązania przez to że dominują pytanie o dodanie ikon na pulpit. Co konkretnie chcę osiągnąć? Mam program w folderze i chcę żeby pojawiał się w Programy->Programowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2012 Jeśli program posiada odpowiedni plik Program.desktop wystarczy jako root: desktop-file-install Program.desktop Można też po prostu skopiować ten plik do /usr/share/applications. Jeśli takiego pliku nie ma, trzeba go zrobić, co najłatwiej jest osiągnąć edytując jakiś już istniejący (z /usr/share/applications). Mi np. zachciało się posiadać aktywator dla ściągniętej wersji perldoc i wygląda to tak (perldoc.desktop): [Desktop Entry] Name=Perldoc Comment=Dokumentacja perla GenericName=Perldoc 5.14 Exec=xdg-open file:///home/damian/Perl/Perl/perldoc/perldoc-html-5.14.0/index.html Icon=/home/damian/Perl/perl.png Terminal=false Type=Application Categories=Education; Dla Exec podajesz ścieżkę do programu, Icon to wiadomo, ale ma konieczności podawania pełnej ścieżki do pliku dla ikony, wystarczy podać nazwę ikony znajdującej się w systemie, np. Icon=geany. Ciebie interesuje jeszcze Categories=Development; reszty chyba zbytnio tłumaczyć nie trzeba. Aha, dobrze przeszukaj katalog z wypakowanym programem, może jednak odpowiedni plik jest i nie trzeba się męczyć, np. w konsoli cd Tu_ścieżka_do_folderu_z_programem find . -name "*.desktop" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi