AdamS-75 Napisano Kwiecień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2012 czy jest mozliwosc ustawienia parametru jakiegos zeby w tablicy arp wpisy zostawaly na jakis okreslony czas albo do kolejnego odpytania po ip ? ew: jak odpytac zakres adrsów ip o ich mac-i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Kwiecień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2012 No zostaja na jakis czas, od tego jest ta tablica. Podejrzewam ze w CentOS jest tak samo jak w Fedorze. Nie jestem specem ale tutaj podaja ze w pliku /proc/sys/net/ipv4/neigh/$DEV/gc_stale_time jest ilosc sekund po których wpisy sa weryfikowane. Tutaj mozna poczytac wiecej o arp. A stale wpisy dodaje sie chyba w /etc/ethers (man ethers). Do odpytywania /usr/sbin/arping, ale to odpytuje pojedynczy IP a nie cala siec wiec musialbys leciec po wszystkich IP. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Kwiecień 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2012 ooo tak o to mi chodzilo cat /proc/sys/net/ipv4/neigh/eth0/gc_stale_time wielkie dzieki ... czyli nie ma jakiegos toolsa ktory odpyta mi zakres sieci .... pewnie trzeba bedzie zrobic jakas petle w skrypcie arping -f 192.168.0.1 i wyrzucic wyjscie po zgrepowaniu na plik .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi