Skocz do zawartości

4 Fedory Do Wyboru Podczas Bootowania ?

prawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po zainstalowaniu systemu podczas bootowania mialem do wyboru 2 fedory. Do dnia dzisiejszego 2x miałem problemy z uruchomieniem systemu. Po poradzeniu sobie z bledami do wyboru dochodzilo nowe pole. Teraz mam do wyboru az 4 fedory podczas ładowania. Dlaczego tak jest i jak moge usunac te dwie dodakowe opcje?

Po pierwsze jesli zadajesz pytania dotyczace systemu, to podawaj na jakiej wersji Fedory pracujesz (numer i architektura).

Odpowiadajac na pytania:

To nie sa 4 Fedory tylko 4 opcje uruchamiajace te sama Fedore na róznych wersjach jadra systemu. Najstarsze wersje beda automatycznie odinstalowywane w miare pojawiania sie nowszych wersji jadra. W parametrach jest ustawione domyslnie przechowywanie 3 ostatnich wersji, zeby w razie bledu najnowszej wersji mozna bylo uruchomic system z wersji poprzedniej. Reczne odinstalowywanie starszych jader jest bez sensu, bo zaoszczedzisz na tym 100 czy 200MB a mozesz przypadkiem narobic sobie klopotu.

4 pozycje w menu to prawdopodobnie o jedna za duzo, chociaz wszystko zalezy od ustawien aktualizacji. Chociaz z drugiej strony piszesz o 2 nadmiarowych, wiec nie wiem ile masz w koncu pozycji w menu.

Pokaz wynik polecen

grep installonly_limit /etc/yum.conf
grep ^menuentry /boot/grub2/grub

"daszek" przed "menuentry" jest istotny.