loks Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Na stronie www.kadu.net nie moge sciagnac rpm z kadu (jakis blad na stronie). Sciagnalem zrodlo. Przy kompilacji komenda ./configure wyskakuje blad, ze nie ma jakiejs biblioteki. W zwiazku z tym mam pytanie: czy mozna zainstalowac kadu przez apt?Jezeli tak to skad? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpoonMan Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 czy mozna zainstalowac kadu przez apt?Jezeli tak to skad? nie podales ktrej fedory uzywasz ..... przyjmuje ze FC3 do pliku /etc/apt/sources.list dodaj nastepujace linijki # Kadu rpm http://kadu.net/~nastian/ apt-kadu/fedora/3 kadu dodatki modules nasepnie wydaj z poziomu (_root'a_ → roota) ORT : apt-get update nastepnie: apt-get install kadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 #Na przyszłość instaluj rpm'y, mirrorów jest sporo. zacznij od gugli, a z cala pewnoscia cos uda Ci sie wyszponcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 zgaduje że ten błąd, który wyskakuje podczas kompilacji kadu to mówi o braku bilblioteki qt:> trzeba doinstalować odpowiednią biblioteke z końcówką devel czyli taką: qt-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loks Napisano Listopad 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 To jest wlasnie blad zwiazany z biblioteka qt Dzieki P.S.Udalo mi si skompilowac kadu recznie, chyba dociagnal biblioteke qt-devel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoSt Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 A mi jak zainstalowalem sobie Kadu z (_rpm'a_ → RPM-a) ORT zrobionego dla FC3 to najpierw po przepisaniu tekstu nie chciał mnie zarejestrować na serwer ( spróbuj później, wystąpiły problemy ), a potem jak go odpalałem, to pisał w konsoli: błąd ochrony pamięci. Czy to możliwe, żeby był żle napisany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 W większości wypadków działa poprawnie Ściagnij żródła, skompiluj, zbuduj rpm-a i zainstaluj: ./configure make checkinstall Tak informacyjnie, jeśli nie korzystałeś wcześniej, to checkinstall bardzo ładnie zastępuje polecenie "make install" i do tego buduje rpm-a (również deb-a i paczki Slacka). Super sprawa, bo potem można łatwo odinstalować, przekazać komus "gotowca" itp. Wystarczy odpoweidzieć na kilka prostych ptania i to zazwyczaj klepiąc <enter> Checkinstall koniecznie w najnowszej wersji 1.6.0beta4 - inne na FC2 i FC3 wywalają błąd "naruszenie ochrony pamięci". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi