Jump to content

Gnome3 Fallback Mode A Szablony

Xmerof
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie,

powracam na to forum z sentymentu. Niegdys bawilem sie w poszukiwanie odpowiedniego dla mnie Linuksa, ale trafilo na openSUSE. Wrócilem jednak szybko na Windowsa. Teraz uczelnia wymusila na mnie potrzebe tego systemu, wiec korzystalem z dostarczanego przez nich Ubuntu, az padl po aktualizacji - i tak go nie lubilem. suse stal sie ociezaly, a komputer, na którym korzystam z pingwinka to zwykly netbook z procesorem atom i grafika równiez intela.

Jakos nie przepadam za nowymi KDE i Gnome, do tego kazda animacja po prostu zabija Atoma przy dluzszym stosowaniu, wiec pokusilem sie o tryb Fallback, który w Ubuntu byl swietnie dopracowany. Ku mojemu zdziwieniu twórcy Fedory kompletnie sobie odpuscili i ten tryb wyglada fatalnie, do tego jest sporo zmarnowanego miejsca, a przy mojej rozdzielczosci kazdy piksel sie liczy (10,1 cala, 1024x600)

Chcialem chociaz oskórkowac ten tryb, ale niedojzze gnome-tweak-tool nie potrafi wylistowac zadnych szablonów jak i rozszerzenia z

serwisu gnome-extensions nie daja sie wlaczyc nigdzie indziej poza pelnoprawnym gnome3.

Jak moge zmienic szablon okien, pasków na jakies bardziej minimalistyczny z gnome-look.org, by móc wygodnie pracowac w tym systemie? Moja znajomosc linuksa jest bardzo uboga.

P.S. Twórcom Fedory 16 gratuluje takiego dopracowania systemu, jest zdecydowanie lzejszy i szybszy anizeli taki Ubuntu, uznawany

za zamiennika XP. Tak trzymac :D

EDIT:

Problem rozwiazany :D

Zaczalem od tego, ze moge instalowac szablony pod GTK3.x (nawet wyboru innego nie mam).

Wszedlem na gnome-look.org, w filtrze ustawilem wersje szablonów obslugujace tryb Fallback ("fallback" w description) i tyle.

Przelaczylem sie z powrotem na tryb 'wybajerzony' i zainstalowalem rozszerzenia zgodnie z instrukcjami:

http://www.if-not-true-then-false.com/2012/gnome-shell-tweaking-extensions-themes-on-fedora/

pare relogów (niby to Windowsa trzeba uruchamiac ponownie w kólko, yhy) i szablon zadzialal.

Wystarczylo znów wlaczyc tryb Fallback i system jest z powrotem piekny :D

+ w dconfie przywrócilem ikony i menu na pulpicie, a górna belka jest automatycznie ukrywana. Miejsca zyskalem mnóstwo, a i system ladniejszy.