Skocz do zawartości

Masowy Upgrade

MoonWolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako że wyszła siedemnastka (heeh, niedługo Fedora będzie pełnoletnia ;) ) zaczynam myśleć o upgrade F15 -> F16 (to nie pomyłka, taką przyjąłem zasadę - jedna wersja do tyłu). No i znowu zastanawiam się jak to najbezboleśniej zrobić? Mam w robocie kilka tych kompów:

* 3 serwery

* 1 laptop

* 6 desktopów

A w innej lokalizacji są jeszcze dwa serwery z F14 spięte VPN-em z siedzibą główną - też trzeba by się nimi zająć (tak na marginesie - nie mogłem sobie poradzić z upgradem jednego z nich - kernel F15 nie chciał startować, można się pokusić o upgrade F14 -> F16?).

Nie wspominam nawet sprzętów domowych: "serwer", desktop i netbook (którego właśnie dzisiaj upgradnąłem).

Do tej pory robiłem to na kilka sposobów (nie zawsze dało się zastosować któryś sposób i musiałem próbować inaczej):

* płyta (to najrzadziej i najdawniej)

* yum

* preupgrade (a raczej preupgrade-cli po SSH)

* BOOTp

Upgraduję z lokalnego mirrora (tak że jego nie da się bootpem).

No ale każdy ma swoje wady. A największą każdego z nich jest upierdliwość - muszę się zalogować / podejść do każdego kompa, wklepać odpowiednie komendy, pozatwierdzać co tam trzeba a na koniec restartnąć i z niepokojem obserwować czy wstanie (najlepiej podpiąć monitor bo nigdy nic nie wiadomo). Komputerów przybywa z każdym upgradem, więc problem narasta.

Macie jakieś doświadczenia z takimi seryjnymi upgradami? Niby można użyć kickstarta, ale nie mam doświadczenia w tej kwestii... Jak Wy do tego podchodzicie?

Ja do tego podchodze tak, ze instaluje Centosa / Scientifica (z naciskiem na to drugie) i mam apgrejdy z glowy. :) Wygladalo to tak, ze przekladalem dyski z kolejnych kompów do jedynej stacji posiadajacej DVD i instalowalem zwyczajnie z formatem wszystkich partycji. Trwalo to caly dzien, ale i tak bylo warto. Jesli ilosc kompów wciaz wzrasta, to od Fedory i tak predzej czy pózniej uciekniesz. Moge nawet olac wersje 6.y i pozostac przy 6.x, jesli mi nowa nie odpowiada, bo poprawki sa do kazdej na biezaco. Najlepiej "wychodowac" wlasne male repo z Libre Office, flaszem, pidginem i innymi pierdulkami.

Jesli format / z róznych wzgledów odpada, to po prostu aktualizauje yumem. Najprosciej i najszybciej. Jesli dziala, to spoko. Jesli nie, to tak czy inaczej jest kupa roboty.

Ja do tego podchodzę tak, że instaluję Centosa / Scientifica (z naciskiem na to drugie) i mam apgrejdy z głowy. :)

Nie to chciałem przeczytać :). Trzymam się Fedory bo mi pasuje na desktopie i chciałem jedną dystrybucję na wszystko (łatwiejsze upgrady, konfiguracja, itp.). No ale taką opcję też rozważę. Akurat kolejny serwer leży i czeka żebym miał więcej czasu, to może zainstaluję na nim coś innego (Debiana? :> )