Fallen Napisano Maj 31, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2012 Mam kilka pendrive`ów o maxymalej predkosci zapisu do 20Mb/s (marki OCZ, Kingston, Sandisc, EMTEC, z dyskiem twardym usb segate jest zreszta to samo). Na windows`ie wszystko smiga ok. Na linuxach tj: F14, F15, F16, F17, Debian, Mint, Ubuntu netbook remix, na róznych komputerach transfer na tych pendrive`ach wynosi 60Mb/s który z czasem spada do 10 i co jest najbardziej irytujace po zniknieciu okna z paskiem postepu dane dalej sa kopiowane przez kolejna minute/dwie. W F16 radzilem sobie w ten sposób ze po uzyciu funkcji odmatuj bylo okno busy i po jego zniknieciu dopiero mialem pewnosc ze dane zapisaly sie w calosci, niestety w F17 tego okna nie ma tylko na chwilepojawia sie informacja ze trwa zapis na urzadzeniu i go nie odlaczac - czyli kopiuje dane na slepo. Da sie cos z tym zrobic - jestem bardzo zadowolny z fedory ale ten mankament drazni mnie do tego stopnia ze ciagle mysle o tym by postawic windowsa tylko po to by kopiowac przez niego dane (wczoraj mialem go przez chwile i na nim kopiowanie odbywa sie bez problemu). Z tego co znalazlem w googlach nie tylko ja tak mam ale wsciekam sie gdy ludzie mi mówia ze u nich jest wszystko ok... nawet próbowalem przez mc kopiowac z identycznym rezultatem. Ma ktos pomysl jak rozwiazac ten problem?;/ jak to cos da to podam modele plyt na jakich sprawdzalem: -gigabyte ga-965-DS3 -dfi ironblood -asrock p67 pro3 B3 -netbook msi U100 Czy podlaczam do huba usb czy bezposrednio na plycie rezultat jest taki sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 31, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2012 Ma ktos pomysl jak rozwiazac ten problem?;/ To nie jest bug tylko feature Zasada jest prosta, jak przestanie migac led na pendrivie to mozesz go wyrwac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 To nie jest bug tylko feature Zasada jest prosta, jak przestanie migac led na pendrivie to mozesz go wyrwac. Jestem w nieco gorszej sytuacji bo mam tak porty w habie na monitorze zmotowane ze nie widz diody ;/ a pozatym common... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Ale komplikujesz prosta sprawe. Rozwiazaniem byloby montowanie z parametrem flush, ale pewnie chcialbys, aby system automatycznie montowal systemy plików. Ostatnio na forum przerabialismy reguly udev. Wystarczy skopiowac prosta regule z wiki Archa i dodac do niej parametr flush. Czyli stwórz plik /etc/udev/rules.d/11-media-by-label-auto-mount.rules o zawartosci: # Start at sdb to avoid system harddrive. KERNEL!="sd[b-z][0-9]", GOTO="media_by_label_auto_mount_end" # Import FS infos IMPORT{program}="/sbin/blkid -o udev -p %N" # Get a label if present, otherwise specify one ENV{ID_FS_LABEL}!="", ENV{dir_name}="%E{ID_FS_LABEL}" ENV{ID_FS_LABEL}=="", ENV{dir_name}="usbhd-%k" # Global mount options ACTION=="add", ENV{mount_options}="defaults,relatime,flush" # Filesystem-specific mount options ACTION=="add", ENV{ID_FS_TYPE}=="vfat|ntfs", ENV{mount_options}="$env{mount_options},utf8,gid=100,umask=002" # Mount the device ACTION=="add", RUN+="/bin/mkdir -p /media/%E{dir_name}", RUN+="/bin/mount -o $env{mount_options} /dev/%k /media/%E{dir_name}" # Clean up after removal ACTION=="remove", ENV{dir_name}!="", RUN+="/bin/umount -l /media/%E{dir_name}", RUN+="/bin/rmdir /media/%E{dir_name}" # Exit LABEL="media_by_label_auto_mount_end" I gotowe. Od teraz wszystkie dyski zewnetrzne beda montowane z opcja flush. Teraz kilka slów wyjasnien, zeby nie bylo nieporozumien, bo pewnie za chwile padna glupie pytania. Okienko, które pojawia sie przy kopiowaniu sluzy tylko do pokazania, ze jakies operacje sa aktualnie wykonywane. I naprawde nie ma znaczenia, czy pasek postepu przyspiesza, czy szacowana predkosc spada, bo ona w rzeczywistosci jest niemal stala i nie wynosi prawdopodobnie wiecej niz 8MB/s. Mozesz to monitorowac np. w nmon. Dlatego kopiujac na w ten sposób zamontowany system plików, pasek postepu dojdzie pewnie szybko do konca i wtedy sie zatrzyma, jednak okno zniknie dopiero jak juz wszystko zostanie zapisane na dysk. Wtedy mozesz bezpiecznie odmontowac lub wyrwac pendriva. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 i takiej odpowiedzi oczekiwalem - mysle ze mozna by nawet gdzies to podpiac Zaraz zobacze czyw praktyce jest tak jak mowisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Widocznie dalem sie nabrac bo po tym zabiegu nie moge modyfikowac zawartosci pendriva ;/ Ewentualnie spieprzylem tworzac plik jak root... Wystarczy ze usune ten plik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Dobrze, ze utworzyles ten plik jako root. Ewentualnie porównaj sobie wpis dla tego urzadzenia cat /proc/self/mounts w sytuacji, kiedy montuje bez dodatkowych regul i z nimi. Jesli sa róznice poza opcja flush to wtedy popraw. Ja u siebie moge zapisywac normalnie na pendrivie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2012 niestety jestem jeszcze zbyt zielony - nie moge znalezc nic podobnego w tym pliku zeby porównac oto moja zawartosc: rootfs / rootfs rw 0 0 proc /proc proc rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0 sysfs /sys sysfs rw,seclabel,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0 devtmpfs /dev devtmpfs rw,seclabel,nosuid,size=2005552k,nr_inodes=501388,mode=755 0 0 devpts /dev/pts devpts rw,seclabel,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs rw,seclabel,nosuid,nodev 0 0 tmpfs /run tmpfs rw,seclabel,nosuid,nodev,mode=755 0 0 /dev/mapper/vg_tomasz-lv_root / ext4 rw,seclabel,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered 0 0 securityfs /sys/kernel/security securityfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0 selinuxfs /sys/fs/selinux selinuxfs rw,relatime 0 0 tmpfs /sys/fs/cgroup tmpfs rw,seclabel,nosuid,nodev,noexec,mode=755 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/systemd cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,release_agent=/usr/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/cpuset cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuacct,cpu 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/memory cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/devices cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/freezer cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/net_cls cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/blkio cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio 0 0 cgroup /sys/fs/cgroup/perf_event cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event 0 0 systemd-1 /proc/sys/fs/binfmt_misc autofs rw,relatime,fd=26,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct 0 0 hugetlbfs /dev/hugepages hugetlbfs rw,seclabel,relatime 0 0 debugfs /sys/kernel/debug debugfs rw,relatime 0 0 configfs /sys/kernel/config configfs rw,relatime 0 0 tmpfs /media tmpfs rw,seclabel,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=755 0 0 mqueue /dev/mqueue mqueue rw,seclabel,relatime 0 0 binfmt_misc /proc/sys/fs/binfmt_misc binfmt_misc rw,relatime 0 0 /dev/sdb1 /media/Jedi_s_Pendrive fuseblk rw,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096 0 0 /dev/sda1 /boot ext4 rw,seclabel,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered 0 0 /dev/mapper/vg_tomasz-lv_home /home ext4 rw,seclabel,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered 0 0 gvfs-fuse-daemon /run/user/tomasz/gvfs fuse.gvfs-fuse-daemon rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2012 Mysle, ze masz problem ze zrozumieniem co znaczy porównaj. Nie mam ochoty ciagnac teraz tego tematu przez kolejne dwie strony. Jak sie wysilisz i troche sam pomyslisz to rozwiazesz ten problem. Wszystko co jest potrzebne juz napisalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2012 nie wiem chyba jestem jakims twardym betonem bo patrze sie jak szpak w #%&* i nie widze nic sensownego co móglbyn poprawic ;p domyslam sie ze chodzi o te linijke: ACTION=="add", ENV{mount_options}="defaults,relatime,flush" ale w tym drugim pliku co podales nic podobnego nie widze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoonWolf Napisano Czerwiec 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2012 A ja tak zgaduje, ze chodzi o opcje: gid=100,umask=002 Wyglada na to, ze pen jest zamontowany z gid=0 a powinien z gid=100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2012 A ja tak zgaduje, ze chodzi o opcje: gid=100,umask=002 Wyglada na to, ze pen jest zamontowany z gid=0 a powinien z gid=100. Niestety to nie oto chodzi ;/ Mysle, ze masz problem ze zrozumieniem co znaczy porównaj. Nie mam ochoty ciagnac teraz tego tematu przez kolejne dwie strony. Jak sie wysilisz i troche sam pomyslisz to rozwiazesz ten problem. Wszystko co jest potrzebne juz napisalem. Napisz oco tobie chodzilo (jak widac nie tylko ja mam z tym problem), bo niby nie chcesz na 2 strony tematu a dazysz do tego zeby taki byl ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi