pluspio Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Witam wszystkich. Z moim problemem bujam się już od dłuższego czasu. Może ktoś zna rozwiązanie, bo nie mogę tego nigdzie znaleźć. Otóż łącze się z internetem za pomocą protokołu pppoe przez kartę wlan0. Samo połączenie karty sieciowej jest inicjowane po zalogowaniu przez Network Managera i działa dobrze ale jak się chcę połączyć z internetem za każdym razem muszę w terminalu logować się jako root i uruchamiać pppoe-start, jest to trochę denerwujące. Po tej operacji internet chodzi dobrze. Więc proszę o pomoc. Czy można to jakoś zautomatyzować żeby pppoe uruchamiało się po zalogowaniu zwykłego użytkownika. I dlaczego nie można utworzyć połączenia pppoe przez Network manager - nie mam możliwości wyboru karty wlan0 w ustawieniach pppoe w Network Managerze chociaż mam uruchomioną kartę w ustawieniach sieci bezprzewodowych. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2012 W gnome-session-properties mozesz dodac zadanie do uruchamiania przy logowaniu. Co do NM i pppoe to wystarczy wpisac w Google "network manager pppoe", zeby znalezc mnóstwo tutoriali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi