Skocz do zawartości

Fedora Się Nie Włącza

mati00724

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przy włączaniu komputera pokazuje się napis Grub, potem na ułamek sekundy błyska pod nim "error: ...file ...", którego nie ma szans odczytać, a potem już tylko napis monitora "frequency out of range".

Nie wiem czy to ja mogłem to spowodować. Przed tym problemem męczyłem się z zainstalowaniem drukarki, co się nie udało i usunąłem cupsa, bo chciałem wyrzucić masę jakichś wtyczek, które doinstalowałem, a potem jeszcze aktualizowałem system.

W każdym razie już próbowałem reinstalować Gruba ale to nie pomaga.

Ktoś byłby w stanie spróbować pomóc?

Ktos bylby w stanie spróbowac pomóc?
Logi, logi i jeszcze raz logi. Wrózek nie ma.

Obejrzyj sobie koncówki plików /var/log/messages, /var/log/boot.log a przede wszystkim sprawdz co odinstalowales i ponownie doinstaluj (/var/log/yum.log - tez od konca pliku przegladaj).

Czestotliwosc poza zakresem sugeruje, ze prawdopodobnie próbowales zmieniac konfiguracje systemu (xorg.conf?).

Po co usuwac cupsa jak chce sie odinstalowac wtyczki?

[EDIT]

Zeby móc doinstalowac brakujace pliki musisz uruchomic system w trybie ratunkowym tak, jak opisano np. tutaj → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#GRUB_-_jak_odzyska.C4.87.3F (oczywiscie krok dot. odzyskania GRUBa mozesz pominac). Jak wykonasz juz chroot, to powinienes móc normalnie wykonac instalacje yumem. Uruchamiajac tryb ratunkowy nie zapomnij oczywiscie o wlaczeniu sieci.