DePrimota Napisano Czerwiec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2012 Mam taki problem. Po instalacji F17 nijak nie mogę ustawić odświeżania ekranu. W Fedorze16 wszystko działało jak należy, a tutaj nie za bardzo i już mnie oczy bolą. Próbowałem generowania i edycji xorg.conf, ale na nic się to nie zdało. Jeżeli ktoś potrafi mi pomóc to byłbym wdzięczny. Mój aktualny xorg.conf, zostały z nigo usunięte sekcje 2 ekranów i 2 kart gdyż przy generowaniu xorga wystąpił błąd i miałem tam wpisy 3 monitorów i 3 kartgraficznych i X-y nie startowały. Dopiero po usunięciu dodatkowych sekcji X-y działają. Oto on: Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" FontPath "catalogue:/etc/X11/fontpath.d" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "dbe" Load "extmod" Load "record" Load "dri" Load "dri2" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" Modeline "1600x1200@75" 245.66 1600 1632 2560 2592 1200 1223 1238 1261 EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz", ### <percent>: "<f>%" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "Dac8Bit" # [<bool>] #Option "BusType" # [<str>] #Option "CPPIOMode" # [<bool>] #Option "CPusecTimeout" # <i> #Option "AGPMode" # <i> #Option "AGPFastWrite" # [<bool>] #Option "AGPSize" # <i> #Option "GARTSize" # <i> #Option "RingSize" # <i> #Option "BufferSize" # <i> #Option "EnableDepthMoves" # [<bool>] #Option "EnablePageFlip" # [<bool>] #Option "NoBackBuffer" # [<bool>] #Option "DMAForXv" # [<bool>] #Option "FBTexPercent" # <i> #Option "DepthBits" # <i> #Option "PCIAPERSize" # <i> #Option "AccelDFS" # [<bool>] #Option "IgnoreEDID" # [<bool>] #Option "CustomEDID" # [<str>] #Option "DisplayPriority" # [<str>] #Option "PanelSize" # [<str>] #Option "ForceMinDotClock" # <freq> #Option "ColorTiling" # [<bool>] #Option "VideoKey" # <i> #Option "RageTheatreCrystal" # <i> #Option "RageTheatreTunerPort" # <i> #Option "RageTheatreCompositePort" # <i> #Option "RageTheatreSVideoPort" # <i> #Option "TunerType" # <i> #Option "RageTheatreMicrocPath" # <str> #Option "RageTheatreMicrocType" # <str> #Option "ScalerWidth" # <i> #Option "RenderAccel" # [<bool>] #Option "SubPixelOrder" # [<str>] #Option "ClockGating" # [<bool>] #Option "VGAAccess" # [<bool>] #Option "ReverseDDC" # [<bool>] #Option "LVDSProbePLL" # [<bool>] #Option "AccelMethod" # <str> #Option "DRI" # [<bool>] #Option "ConnectorTable" # <str> #Option "DefaultConnectorTable" # [<bool>] #Option "DefaultTMDSPLL" # [<bool>] #Option "TVDACLoadDetect" # [<bool>] #Option "ForceTVOut" # [<bool>] #Option "TVStandard" # <str> #Option "IgnoreLidStatus" # [<bool>] #Option "DefaultTVDACAdj" # [<bool>] #Option "Int10" # [<bool>] #Option "EXAVSync" # [<bool>] #Option "ATOMTVOut" # [<bool>] #Option "R4xxATOM" # [<bool>] #Option "ForceLowPowerMode" # [<bool>] #Option "DynamicPM" # [<bool>] #Option "NewPLL" # [<bool>] #Option "ZaphodHeads" # <str> Identifier "Card0" Driver "radeon" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1600x1200@75" Option "1600x1200_75" EndSubSection EndSection Nie mam już pomysłów co zrobić z tym fantem dlatego zwracam się do was o pomoc. We wszystkich poradnikach piszą to samo "żeby wyedytować xorg.conf" tyle, że jak na razie to u mnie ten sposób nie działa. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2012 Sprawdz czy Twój modeline jest poprawny: gtf 1600 1200 75 Upewnij sie czy monitor wspiera takie odswiezanie przy tej rozdzielczosci. LCD to nie CRT i oczy nie bola Cie bo masz 60 Hz, moze po prostu zmien ustawienia kontrastu, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DePrimota Napisano Czerwiec 26, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2012 To jest crt 19" i przy takiej rozdzialce na windowsie dziala normalnie, na fedorze 16 tez dzialal dopiero po instalacji 17 sie pochrzanilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2012 Zauważ że w wyniku gtf (podobnie jak cvt) jest na końcu wygenerowanego "modeline" -HSync +Vsync. Podanie niewłaściwych wartości odświeżania może uszkodzić monitor Jest jeszcze polecenie xrandr. Jeśli uruchomisz je bez żadnych parametrów wyświetli listę możliwych trybów. Sprawdź jakie są dostępne. Rozdzielczość można zmienić wpisując: xrandr -s rozdzielczość -r odświeżanie (przykładowo: xrandr -s 1600x1200 -r 75). W Kde (xfce też), w ustawieniach monitora jest dostępna rozdzielczość, może wcale nie trzeba kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DePrimota Napisano Czerwiec 26, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2012 Hmm... ja juz tutaj czegos nie rozumiem. Twoje polecenie "xrandr" pokazuje, ze z ta rozdzialka nie ma innego trybu jak odswiezanie 75hz. Output: Screen 0: minimum 320 x 200, current 1600 x 1200, maximum 8192 x 8192 HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis) VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis) DIN disconnected (normal left inverted right x axis y axis) DVI-0 connected 1600x1200+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 352mm x 264mm 1280x1024 75.0 + 85.0 1600x1200 75.0* 1024x768 85.0 800x600 85.1 640x480 85.0 60.0 720x400 70.1 Wedlug tego mój monito obsluguje odswiezanie 85hz czego ja przez kilka lat uzywania go jakos nie zauwazylem (pod windowsem nie ma takiej opcji). Polecenie "xrandr -s 1600x1200 -r 75" teoretycznie dziala bo próbowalem kilku trybów z tych dostepnych i uruchomilem tryb 640x480@60 i faktycznie tam mocniej mryga mi ekran niz na 1600x1200, ale jak patrze na ekran to jest on bardziej rozmazany i bialy ekran mocno meczy oczy, czego w przypadku korzystania z win nie zauwazam. Jakis pomysl co to moze byc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2012 A monitor jakie odświeżanie podaje? Może obraz jest po prosu za jasny, np: xgamma -gamma 0.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DePrimota Napisano Czerwiec 27, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2012 A monitor jakie odswiezanie podaje? Moze obraz jest po prosu za jasny, np: xgamma -gamma 0.8 Ok problem juz rozwiazany, to wina mojego monitora który po prostu padl ze starosci. Trzeba bedzie zainwestowac w LED. ;D Dzieki sokar620 za pomoc. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi