MC' Napisano Sierpień 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2012 Witam, Chce jeden 250GB dysk przeznaczyc na backup. Maja tam byc tary z /homa, nagrywki z wakacji, zdjecia i inne rzeczy taki sobie storage. Pytania moje sa takie: 1.jak najlepiej popartycjonowac taki All In One domowy store? 2. Czy istnieje jakies oprogramowanie do tego typu backupu AIO? (czy ktos praktykuje wykorzystanie jednego z rozwiazan do backupu róznicowego na /home? Ja stosuje cos takiego: NOW=$(date +"%d-%m-%Y") i=$(date +"%Hh%Mm%Ss") FILE="i.$NOW-$i.tar.gz" tar -g /root/gnutar.incremental.txt -zcvf /backup/$FILE /home Robic jedna wielka partycje czy tematycznie podzielic dysk? Jakie macie przemyslenia sugestie? EDIT Z naciskiem na róznicowy bo przyrostowy to nie to samo co róznicowy wg tego:http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6665617.html?sid=c8e547641f0ef577fa1d656f3b211631#6665617 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2012 Ad.1. Nie partycjonowac tzn. partycjonowac, ale tylko na jedna partycje. Te 250GB to nie takie znowu halo.Osobiscie jestem zdumiony, ze na moim przenosnym 320GB dysku nie mam juz w zasadzie miejsca a raptem od 2 lat sluzy mi za miejsce na kopie waznych dla mnie plików (takie wlasnie zdjecia, filmiki z wakacji). Fakt, ze zdjecia najczesciej RAW, ale ze starego Canona 350D czyli raptem 8MB na jedno. No i nie kompresuje zasobów. Jesli "podzial tematyczny" to raczej na katalogi niz partycje - skonczy Ci sie np. miejsce na partycji na zdjecia a na partycji na filmy bedziesz mial placu po kokarde i bedziesz musial kombinowac z repartycjonowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi