Gość cross Napisano Wrzesień 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2012 Witam,Mam problem z bindemPytanie moze na poczatku.Czy da sie ustawic serwer , na który chce by wskazywala domena example.com tak aby on nie byl ani masterem ani slave. Serwer master i slave zeby byly zewnetrzne.Pytam poniewaz obecnie serwer master mam na freedns.42.pl a slave na example.com. I pojawia sie problemNa serwerze otrzymuje informacje po wydaniu komendy host, ze domena jest czynna ale np gdy sprawdzam ja poleceniem nslookup (windows) dostaje info, SERVER FAILEDCzyli na moim serwerze, który jest slave oczywiscie pokazuje , ze domena jest itd ale na zewnatrz juz inaczej. Dlatego stad moje pytanie czy nie mozna odseparowac BIND na serwerze aby nie byl masterem ani slavem.Dane plików konfiguracyjnych: //// named.conf//// Provided by Red Hat bind package to configure the ISC BIND named(8) DNS// server as a caching only nameserver (as a localhost DNS resolver only).//// See /usr/share/doc/bind*/sample/ for example named configuration files.//options {listen-on port 53 { 127.0.0.1; 192.168.0.11; };listen-on-v6 port 53 { ::1; };directory "/var/named";dump-file "/var/named/data/cache_dump.db";statistics-file "/var/named/data/named_stats.txt";memstatistics-file "/var/named/data/named_mem_stats.txt";allow-query { localhost; 192.168.0.0/24;};allow-transfer { localhost; 192.168.0.0/24;};recursion yes;dnssec-enable yes;dnssec-validation no;dnssec-lookaside auto;forwarders { };/* Path to ISC DLV key */bindkeys-file "/etc/named.iscdlv.key";managed-keys-directory "/var/named/dynamic";};logging {category lame-servers { null; };channel default_debug {file "data/named.run";severity dynamic;};};key rndc {algorithm hmac-md5 ;secret "s5sUg2HvhshDPibqMgqZnsv3kHbmKEA+gF3xHMPqJ0w="; };controls {inet 127.0.0.1 allow { localhost; } keys { rndc; };};// Edytowane ZONE Strefyview "internal" {match-clients {localhost;127.0.0.0/8;192.168.0.0/24;};zone "." IN {type hint;file "named.ca";};include "/etc/named.rfc1912.zones";include "/etc/named.root.key";};view "external" {match-clients { any; };allow-query { any; }; nie mam co wklejac slaves/examplebo jest to zaszyfrowane, poniewaz sciaga strefy z free (freedns.com)niby dziala.Jednak maile nie dochodza na domene zatem wyczerpaly mi sie opcje.dig domeny wyglada w ten sposóbale samej domeny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Wrzesień 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2012 Domena sonic.net.pl jest skierowana na serwery DNS linuxpl.com więc nie wiem jak to ma działać. $ whois sonic.net.pl DOMAIN NAME: sonic.net.pl registrant type: individual nameservers: dns6.linuxpl.com. ns6.linuxpl.com. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi