Skocz do zawartości

Kompatybilność Pytania

Migo2468

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak można zobaczyć jestem nowym użytkownikiem.

Z linuxsa korzystam od 4 lat ale na zasadzie systemu nie zabawy samym środkiem, używam go ponieważ Windows mnie nie satysfakcjonuje pod względem stabilności.

Przychodzę do was z ubuntu 12.04 po dzisiejszej aktualizacji to 12.10 która spowodowała robicie mojego systemu.

Mianowicie:

W nowym ubuntu jest jakiś nowy kernel. Ja mam u siebie kartę graficzną radeon hd 3850 i są problemy aby całe to Unity na niej się odpalało. Wychodzę od razu z 1 pytaniem czy tutaj będę miał podobne problemy czy raczej nie doświadczę tego?

Dziękuję za udzielenie mi informacji na ten temat, będzie to dla mnie pomocne. Resztę programów jak patrzyłem będzie kompatybilna lub istnieją atrakcyjne zamienniki. Mam nadzieje że Gnome-shell jest szybszy od Unity i troszkę mniej wymagający jeżeli tak to zadomowię się tutaj na dłużej.

Jak ktoś ma podana wyżej kartę graficzną na najnowszej Fedorze prosił bym o informacje czy są jakieś problemy z nią.

W Fedorze jest jądro 3.6, Xorg 1.12. W Ubuntu 12.10 miał być nowszy Xorg 1.13.

Jeśli używasz otwartych sterowników nie powinno to mieć znaczenia, jeśli instalowałeś wersję legacy 12.6 to pewnie nie obsługuje ona nowszego Xorga.

Najlepsze rozwiązanie dla Ciebie to ściągnąć obraz live Fedory i samemu się przekonać jak to działa. Jeśli na otwartych sterownikach system będzie działał dobrze to tak bym to zostawił.

Dzieki za odpowiedz wlasnie tak dzisiaj rano zrobilem i jakos to dziala ale mam pewien problem.

Posiadam 2 monitory i owszem fedora w porównaniu do ubuntu wykrywa je poprawnie i nic nie psuje ale jak zrobic aby na drugim monitorze mozna bylo otwierac panel gnome-shell lub przynajmniej aby byl zegar.

Tak na marginesie gdzie sie wylacza komputer w fedorze ?

Dziekuje tobie bardzo za te linki. Dzieki tobie odkrylem dowolnosc udoskonalania 2 pulpitów w niezalezny sposób od siebie.

Tego mi brakowalo w ubuntu a tutaj to wychodzi bez problemu.

Mam chyba juz ostatnie pytanie które mnie trapi:

Jak moge umieszczac pliki i foldery na pulpicie poniewaz prawy klawisz tam nie dziala a dodanie plików do katalogu pulpit nie powoduje wyswietlania ich.

Cos chyba nie gra:

[Migo@Gigabyte ~]$ su -c "yum install gnome-tweak-tool"
Haslo:
Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit
Dropbox												  |  951 B	 00:00	
fedora-ubuntuone										 | 2.9 kB	 00:00	
google-chrome											|  951 B	 00:00	
updates/metalink										 |  26 kB	 00:00	
Pakiet gnome-tweak-tool-3.4.0.1-2.fc17.noarch jest juz zainstalowany w najnowszej wersji
Nie ma niczego do zrobienia
[Migo@Gigabyte ~]$ ^C
[Migo@Gigabyte ~]$

Tak na marginesie gdzie jest ikonka kosza aby go opróznic.

Juz znalazlem wszystko sie pojawilo na pulpicie. Dziekuje bardzo sokar620 za wszelka pomoc.