Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2013 Witam. Temat byl tyle razy poruszany, dlatego umieszczam go w oslej laczce. Kiedys jak mialem innego linuxa samba chodzila bez problemu, a teraz nie moge sobie z nia poradzic - chyba przez selinux. Mój cel: udostepnic folder dla kazdej osoby z sieci (majacej windowsa). Folder /home/krystian/udostepnione stworzylem wlasnie do tego celu. Plik ma nadane uprawnienia chmod 777. Co zrobilem: dodalem uzytkownika - adduser krystian (uzytkownik juz istnial) ustalilem haslo - smbpasswd -a krystian konfiguracja samby wyglada tak (polecenie testparm) [krystian@localhost ~]$ testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384) Processing section "[homes]" Processing section "[printers]" Processing section "[cdrom]" Processing section "[udostepnione]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions [global] workgroup = MYGROUP server string = Samba Server Version %v log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 idmap config * : backend = tdb cups options = raw [homes] comment = Home Directories read only = No browseable = No [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba printable = Yes print ok = Yes browseable = No [cdrom] comment = CD-ROM path = /media/cdrom [udostepnione] comment = Katalog udostepnione path = /home/krystian/udostepnione read only = No guest only = Yes guest ok = Yes Przy okazji chcialem udostepnic cd-rom z tego wzgledu iz na drugim laptopie nie mam stacji cd-rom (ale to nie jest priorytet) nastepnie przeczytalem polityke selinux w pliku konfiguracyjnym samby i zrobilem setsebool -P samba_domain_controller on oraz setsebool -P samba_enable_home_dirs on potem wszedlem w ustawienia zapory sieciowej i zaznaczylem sambe oraz samba-client jako uslugi zaufane Sprawdzilem czy sie dodalo [krystian@localhost ~]$ sudo firewall-cmd --add-service=samba [sudo] password for krystian: Warning: ALREADY_ENABLED [krystian@localhost ~]$ sudo firewall-cmd --add-service=samba-client Warning: ALREADY_ENABLED Na chwile obecna brakuje mi juz pomyslów, na komputerze z windows XP uruchomilem kreatora sieci i wpisalem taka sama siec jak w sambie (mygroup). Po wybraniu "mapuj dysk sieciowy" i wpisaniu adresu IP (192.168.1.102) nic nie znajduje, pokazuje tylko foldery udostepnione przez windowsa. Próbowalem róznych konfiguracji \\192.168.1.102\udostepnione itd. PS. zapore sieciowa konfigurowalem graficznie, poprzez ikone "zapora sieciowa" w menu. Mój system to swiezo postawiona Fedora 18 z Gnome. Serwer ssh dziala bez problemów i lacze sie z kazdego miejsca zarówno po adresie wewnetrznym jak i zewnetrznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi