Skocz do zawartości

Restore - Backup - Fedora

andrew_no1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy to normalne, że po odtworzeniu obrazu na nowym dysku nie ma 100% identycznej konfiguracji. Przykładowo na starym dysku miałem ustawiony adres ip na sztywno, a po zrobieniu restore systemu na nowym dysku tego adresu już nie ma ustawionego. Czy to normalne?

Myślę, że odpowiedź - jak zwykle w takich wypadkach - brzmi "to zależy...". Przede wszystkim zależy od tego jakim narzędziem robiłeś backup? Czy do backupu zabrały się wszystkie pliki konfiguracyjne? Czy odtwarzając miałeś wystarczające uprawnienia?

Jeśli zmieniałeś nie tylko dysk, ale i maszynę, to czy IP nie było powiązane z MAC?

Myślę, że odpowiedź - jak zwykle w takich wypadkach - brzmi "to zależy...". Przede wszystkim zależy od tego jakim narzędziem robiłeś backup? Czy do backupu zabrały się wszystkie pliki konfiguracyjne? Czy odtwarzając miałeś wystarczające uprawnienia?

Jeśli zmieniałeś nie tylko dysk, ale i maszynę, to czy IP nie było powiązane z MAC?

Backup robiłem Clonezilla na zewnętrzny przenośny dysk. Backup był robiony jak pokazane na większości turtorialów, z poziomu begginer. Jeśli chodzi o odtworzenie, to również był odtworzony clonezilla na tym samym sprzęcie tylko tylko już na nowym dysku twardym, Zdziwiło mnie to, że nie był ustawiony adres ip tak jak na starym backupowanym dysku. Mam nadzieije, że jak ustawie IP na takie jakie było poprzednio to użytkownicy będą wiedzieli baze danych (na której się nie znam - postgresql)