molek1 Napisano Marzec 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2013 Witam. Zainstalowałem sobie najnowszą fedora i ze zdziwieniem odkryłem brak pliku: /etc/rc.d/rc.local Tak się składa że korzystałem z tego pliku by uruchamiać rożne skryptów wraz ze startem systemu. Czy w najnowszej fedorze jest inne miejsce w którym mógłbym odpisywać skryptów do uruchomienia tak jak to działało w rc.local? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2013 jako root systemctl enable rc-local.service #tu myślnik w rc-local echo "#!/bin/bash" > /etc/rc.d/rc.local chmod 700 /etc/rc.d/rc.locali powinno działać. Możesz sobie dopisać co trzeba do pliku zachowując pierwszą linię. Swoja drogą jeśli ktoś zna bardziej koszerny sposób postępowania uwzględniający systemd, to chętnie bym poznał, bo nic wyszukać nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Maj 4, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2013 Mineło trochę czasu i temat mi przysecł... lecz niestety powrócił jak bumerang. Probowałem dziś zrobić to co napisałeś, ale niestety - po wykonaniu polecenia "systemctl enable rc-local.service", Dostaję komunikat: "The unit files have no [install] section. They are not meant to be enabled using systemctl." Nie wiem co z tym dalej począć - jeśli możesz pomóc to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2013 Przeczytaj cały komunikat błędu oraz komentarze w pliku konfiguracyjnym serwisu (/usr/lib/systemd/system/rc-local.service). Szczególnie 2 ostatnie komunikatu, czyli linie 8 i 9 tego pliku (przynajmniej u mnie w F18 są to linie 8. i 9.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Maj 5, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2013 Komunikat błędu mam taki jak już pisałem, czyli "The unit files have no [install] section. They are not meant to be enabled using systemctl." Zawartość pliku /usr/lib/systemd/system/rc-local.service: # This file is part of systemd.## systemd is free software; you can redistribute it and/or modify it# under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by# the Free Software Foundation; either version 2.1 of the License, or# (at your option) any later version.# This unit gets pulled automatically into multi-user.target by# systemd-rc-local-generator if /etc/rc.d/rc.local is executable.[unit]Description=/etc/rc.d/rc.local CompatibilityAfter=network.target[service]Type=forkingExecStart=/etc/rc.d/rc.local startTimeoutSec=0RemainAfterExit=yesSysVStartPriority=99 Niestety, ja nadal nie mam pojęcia co z tym zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2013 # This unit gets pulled automatically into multi-user.target by # systemd-rc-local-generator if /etc/rc.d/rc.local is executable. Pogrubienie ode mnie, jaśniej już wytłumaczyć nie można. Ja rozumiem to tak, że system ładuje serwis automatycznie o ile istnieje skrypt wykonywalny /etc/rc.d/rc.local. No i wchodzimy w tryb multi-user, ale tak masz domyślnie, więc to już tylko dodatkowa informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi