Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 Jako ze wczoraj zainstalowalem Yopera postanowilem podzielic sie z wami moimi odczuciami na temat tej distro. Wiec zaczynam od instalatora: instalator jest textowy a co za tym idzie dziala szybko. Dokladnie wiadomo o co chodzi i wcale nie jest trudno przebrnac przez instalacje. Nie wybieramy6 ktore pakiety chcemy zainstalowac, Yoper instaluje wszystko. Jednak po instalacji mamy do dyspozycji dwa narzedzia do odinstalowania tego i owego, a sa to Synaptic oraz KPacage. Do konfiguracji grafili posluzy nam znany z SuSE SaX2. Ladnie wykrywa wszystkie karty nvidii i co godne podkreslenia automatycznie instaluje sterowniki w wersii 6111. Gdy juz przebrniemy przez instalacje naszym oczom ukaze sie KDE w wersii 3.3.0 (troche oczojebne ale po drobnej konfiguracji da sie je opanowac...). Podobno do systemu pasuja paczki dla FC2/3 ale nie sprawdzalem, zawsze lepiej skompilowac sobie samemu Z tego co widze system wspiera ADSL i Dial-Up wiec uzytkownicy neostrady i zwyklych modemow beda zadowoleni (nie wiem jak to chodzi bo mam kablówke). Jąderko systemu to 2.6.8.1-3. Wszystkie paczki sa kompilowane na i686 wiec system chodzi zadziwiajaco szybko. Start do uruchomienia Xów to okolo 1 minuty, po 1,5min system jest gotowy do pracy (jesli wlaczymy autologowanie). Fedora moze tylko pozazdroscic Zaryzykuje nawet stwierdzenie ze system chodzi tak szybko jak XP! (bo FC do produktu MS to jednak daleeko...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 (_wziołem_ → wziąłem) ORT do reki stoper i moja FC2 do startu X'ów 49 sekund, a gotowa do pracy (KDE 3.3.1, automatyczne logowanie) 58 sekund. I co :?: A tylko przekompilowałem pod Athlona jajko 2.6.9 i Xorga oraz KDE w spomnianej wczesniej wersji. oraz używane demoniki Ps. Zastanawialem się nad Yoperem, bo czytałem że szybki, ale skoro piszesz ze 1,5 minuty to moja FC2 szybciej, A ja mam tylko DURONA 1300 MHz i 512MB ramu PC133 (sdram) niestety na DDR bylo by jeszcze lepiej, niewspomne juz o kiepskiej płycie ECS-K7VZA ver.1.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 wiesz jak sobie przekompilujesz jajko, xorgi i kde to (_napewno_ → na pewno) ORT bedzie szybciej moje porownanie dotyczy swierzej instalacji os'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 Ja o dytrybucji Yoper dowiedziałem sie z LINUX-MAGAZINE (nawet była płytkaz wersją 2.1.0) A o to maly kawalek opisu: Twórcy Yopera 2.1.0 utrzymuj , że jest to najszybsza dystrybucja, jaka do tej pory powstała. I cho jest to oczywista przesada, w wielu miejscach (np. uruchomienie KDE) można zauwać znaczną przewagę nad innymi dystrybucjami. [...............] Yoper jest w dużej mierze dystrybucja eksperymentaln. Jego twórcy nie dysponuj takimi zasobami jak osoby rozwijające inne dystrybucje, nie lubia też czeka z nowościami na tyle długo, by wszystko mogło zostać odpowiednio przetestowane. [.............] Moje pytanie jak wiec jest z stabilnością tej dystrybucji? Zuważyłeś jakieś problemy? Bo ja w FC2 niemiałemi problemów z stabilnością, chodz FC brakuje troszke do DEBIANA pod tym wzgledem to jednak rozwija sie wmiare szybko, a przyokazji jest wmiare stabilna!! Chociasz na serwer wole DEBIANA, to na desktop używam FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 jak narazie wszystko dziala stabilnie, jeszcze sie nie wysypal yoper to dystrybucja tylko na desktop pc wiec nie rozpatruje jej w kategorii serwerowej. jestem na etapie instalowania roznych programow. jak do tej chwili mam juz: firefox - dziala szybko i bez problemow thunderbird - jak wyzej kde polisz pak - tez dziala kadu - bez zastrzezen mc - male problemy z rysowaniem kresek, dziala si z parametrem -a realplayer 10 - player dziala ok, aczkolwiek jak zwykle ma problemy z czytaniem linkow z firefoxa... ech ;/ dzisiaj rozprawie sie jeszcze z mplayerem i sprobuje uruchomic tv-out, co mi sie jeszcze na zadnej distro nie udalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 TVOUT a jakiej grafiki uzywasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 asus v9520 magic na geforce fx 5200 i probowalem juz wszystkich toolsow, wszelkich mozliwych przerobek xorg.confa itp itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 Jesli chodzi o TV-OUT'a to mi sie wszystko udalo. Moze sprobujesz: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...wtopic=1809&hl= Powodzenia Artykul na temat konfiguracji TV-ota byl w Linux + 10/2004, Jesli chcesz to moge ci zeskanowac Opis konfiguracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 A NVTV prubowales mi pomugl na poczatku teraz mam xorg tak skonfigurowany ze bez dziala, a NVTV działa z wszystkimi NVidiami teoretycznie, u znajomego na Fx tylko niepamientam jakim dziła http://sourceforge.net/projects/nv-tv-out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 to co proponujesz w linku butcher u mnie nie dziala. jesli mozesz to plz przeskanuj ten artykul a nvtv na moim sprzecie wlacza sie i po chwili samoistnie wylacza. wlasciwie to pojawia sie na ekranie na ulamek sekundy. z kazdym distro tak mialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrix Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 A Yopr ma własne srodowisko KDF jeśli się nie myle ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Styczeń 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 lool!! yoper ma zwyczajne kde! nigdy nie slyszalem o czyms takim jak kdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrix Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 yyy no serio gdzieś wyczytałem o KDF aa może to literówka:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Styczeń 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 pewno tak ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrix Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 pewno tak ;] Nio a ten Yoper to tylko KDE ma ?? Domyślnie... Mam go na cdiku ale narazie FC3 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi