Skocz do zawartości

Jak Przydzielić Dodatkowe Miejsce Do Partycji /

lukkacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po dość długim używaniu Fedory jako drugiego systemu podjąłem decyzję o usunięciu Windowsa z dysku. Samo usunięcie drugiego systemu poszło bezproblemowo. Za pomocą programu Gparted usunąłem partycje windowsową, a nastepnie z konsoli zaktualizowałem konfigurację GRUBa. I w tym momencie zaczyna się mój problem. Chciałbym teraz nieprzydzielone miejsce na dysku dodać do partycji systemowej /. Uruchamiam Fedorę z płytki LiveDVD instaluje GParted i nie moge zmienić rozmiaru partycji. Gdy klikam na nią prawym przyciskiem myszy mam jedynie dostępna opcję deactivate. Jednak po jej kliknięciu pojawia się komunikat, że nie mozna wykonać tego działania. Dodam, że na liście przy tej Partycji widnieje symbol klucza. Moje Pytanie brzmi jak zmienić rozmiar tej partycji bez konieczności reinstalacji systemu?

Oto wynik polecenia fdisk -l:

Dysk /dev/sda: 320.1 GB, bajtów: 320072933376, sektorów: 625142448
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0x000bdfa5

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda3       563699712   625139711    30720000   8e  Linux LVM

Dysk /dev/mapper/fedora-root: 28.1 GB, bajtów: 28093448192, sektorów: 54870016

Dysk /dev/mapper/fedora-swap: 3355 MB, bajtów: 3355443200, sektorów: 6553600

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

W Gparted kluczyk oznacza, że partycja jest zablokowana do zmian - to zapewne z tego powodu, że uruchamiasz gparted na aktywnym systemie. Skorzystaj z LiveCD - kiedy partycje na HDD będą wolne kluczyk zniknie i będziesz mógł przeprowadzić operację.

Z drugiej strony zamiast przyłączać wolne miejsce do / - co moim zdaniem jest trochę bez sensu - utwórz na tej powierzchni nową partycję.

Potem uruchom system, wykreuj file system np. ext4, podmontuj nową partycję do jakiegoś katalogu i przegraj na niego zawartość /home (ale to co poniżej /home bez samego katalogu /home) pamiętając o zachowaniu uprawnień. Może być zwykłe np. zwykłe

cp -rp /home/* /mnt/cos_tam_cos_tam
Potem usuń wszystko z /home a w /etc/fstab ustaw montowanie nowej partycji do /home.
  • Upvote 1

Dzieki za szybką odpowiedź:)

Zastosowałem się do Twojej rady z oddzielną partycją home i wszystko działa jak należy. Co ciekawe kluczyk w Gparted pojawia się nawet wtedy, gdy korzystam z LiveCD. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. W każdym razie temat do zamknięcia. Masz u mnie piwo XD