Skocz do zawartości

Brak Dostępu Dla Użytkownika W Fedorze 17

FlauFly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pojawił mi się taki problem: nie przypominam sobie, żebym zmieniał cokolwiek w ustawieniach użytkownika, lecz okazuje się, że nie mogę z poziomu użytkownika wykonać wielu elementarnych działań na plikach i folderach, choć wcześniej mogłem, nie wiem kiedy to się odmieniło. Niezależnie od tego jakie są to pliki nie mogę ich: usuwać, zmieniać nazwę, przenosić, wycinać. Mogę za to kopiować. Nie mogę tego zrobić ani ze środowiska graficznego, ani z poziomu konsoli. Dopiero w konsoli, używając roota jak najbardziej mogę to zrobić. Starałem się rozwiązać ten problem poprzez zmienienie typu użytkownika na administratora w ustawieniach systemu, lecz nie przyniosło żadnych efektów. Tak dla jasności: w środowisku graficznym (gnome) objawia się to tym, że po kliknięciu prawym klawiszem myszy te opcje, które nie działają są napisane jaśniejszą czcionką i są nieaktywne, a w terminalu w ten sposób, że wyświetla mi komunikat, że brak dostępu.

Macie pomysł co się stało / co zrobiłem nie pamiętając o tym oraz jak mogę to rozwiązać?

Co się stało nie wiem - to Twój system ;)

Sprawdź uprawnienia. Przede wszystkim katalogu domowego, potem wszystkich plików i podkatalogów w nim. Jeśli będzie OK, to być może jest to wina SElinuksa - przebuduj polityki

su -
touch /.autorelabel
reboot
Start systemu potrwa po tym dłuższą chwilę (do kilku minut).

Możesz też pójść na całość i po prostu wyłączyć SElinux.