rafalnow8 Napisano Czerwiec 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2013 Witam Mam prośbę potrzebuje pomocy. Próbuje postawić serwer pocztowy Postfix na Fedora 18. Wszystkodziała jak należy wysyłanie i odbieranie poczty (SMTP, POP3). Ale pomimo moichstarań nie mogę ustawić autoryzacji SMTP. Próbowałem na dwa sposoby. EHLOpokazuje, że jest AUTH PLAIN LOGIN. Próba 1 działała w Fedora 16, natomiast próba 2 jest ze strony www.server-world.info.Bez względu na to jak próbuje ustawić SASL cały czas pozwala nawysyłanie poczty bez autoryzacji. Mogę się zatelnetować na konto pocztowe iwysłać maila bez żadnej przeszkody a przecież wg ustawień autoryzacja jestwymagana. Serwer zachowuje się jak by ignorował potrzebę autoryzacji SMTP. Nie chce stosować TLS i próbuje to zrobić jak najprościej, ale pomysły mi się już kończą. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc. Z góry dziękuje Poniżej przesyłam pliki ---- main.cf ---- queue_directory = /var/spool/postfix command_directory = /usr/sbin daemon_directory = /usr/libexec/postfix data_directory = /var/lib/postfix mail_owner =postfix myhostname = mail.xxxxxxx.pl mydomain = xxxxxxx.pl myorigin = $mydomain inet_interfaces = all inet_protocols = ipv4 mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain, localhost, $mydomain unknown_local_recipient_reject_code = 550 mynetworks = 127.0.0.0/8, 10.10.0.0/24 alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases home_mailbox = Maildir/ --- próba 1 (Fedora 16) --- smtpd_sasl_local_domain = $myhostname smtpd_sasl_application_name = smtpd broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd smtpd_sasl_type = cyrus smtpd_sasl_security_options=noanonymous smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, --- próba 2 --- smtpd_sasl_type = dovecotsmtpd_sasl_path = private/authsmtpd_sasl_auth_enable = yessmtpd_sasl_security_options = noanonymoussmtpd_sasl_local_domain = $myhostnamesmtpd_client_restrictions = permit_mynetworks,reject_unknown_client,permitsmtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_auth_destination, permit_sasl_authenticated,reject #---# header_checks = regexp:/etc/postfix/header_checks smtpd_banner = $myhostname ESMTP message_size_limit = 10485760 mailbox_size_limit = 1073741824 debug_peer_level = 3 debugger_command = PATH=/bin:/usr/bin:/usr/local/bin:/usr/X11R6/bin ddd $daemon_directory/$process_name $process_id & sleep 5 sendmail_path = /usr/sbin/sendmail.postfix newaliases_path = /usr/bin/newaliases.postfix mailq_path = /usr/bin/mailq.postfix setgid_group = postdrop html_directory = no manpage_directory = /usr/share/man --- dovecot.conf --- protocols = pop3 listen = * --- 10-auth.conf --- disable_plaintext_auth = no auth_mechanisms = plain login --- 10-mail.conf --- mail_location = maildir:~/Maildir --- 10-ssl.conf --- ssl = no --- 10-master.conf -- unix_listener /var/spool/postfix/private/auth { mode = 0666 user = postfix group = postfix } --- smtpd.conf --- pwcheck_method: saslauthd mech_list: plain login Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Czerwiec 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2013 Witam Dalej walczę z problemem. Z perspektywy użycia telnetu sprawawygląda tak: [root@localhost ~]# telnet 10.10.0.2 25 Trying 10.10.0.2... Connected to 10.10.0.2. Escape character is '^]'. 220 mail.xxxxxxx.pl ESMTP EHLO mail.xxxxxxx.pl 250- mail.xxxxxxx.pl 250-PIPELINING 250-SIZE 10485760 250-VRFY 250-ETRN 250-AUTH PLAIN LOGIN 250-AUTH=PLAIN LOGIN 250-ENHANCEDSTATUSCODES 250-8BITMIME 250 DSN MAIL FROM:test@ mail.xxxxxxx.pl 250 2.1.0 Ok RCPT TO:[email protected] 250 2.1.5 Ok data 354 End data with <CR><LF>.<CR><LF> test test test . 250 2.0.0 Ok: queued as D9F9F2A13AC quit 221 2.0.0 Bye Jak widać pomimo, że jest wymagana autoryzacja nadal mogę wysłać mailabez uwierzytelniania. Powyżej użyłem konfiguracji z Fedora 16. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może oznaczać? Z góry wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Lipiec 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2013 Witam serdecznie Z tego co już ustaliłem SASL działa i autoryzuje poprawnie. Sprawdziłemto za pomocą testsaslauthd. Nie wiem dlaczego postfix nie respektuje wymogu autoryzacji.Przecież jest ustawione: smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_security_options=noanonymous smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, Wygląda na to, że postfix jako MTA ignoruje te zapisy. Próbowałem wywalić nawet permit_mynetworks żeby nie wpuszczał sieci ale i tak wszystko przechodziło. Jakieś pomysły? Może jest coś nie tak z PAM? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Lipiec 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2013 Witam No zmagania opłaciły się. Chyba rozwiązałem problem. Użycie konfiguracji z Fedory 16 niestety się nie sprawdziło. Zmodyfikowałem rozwiązanie z Dovecot i poszło. Autoryzacja działa. Musze to wszystko przetestować jak będzie chodzić to opisze pod tym postem co i jak trzeba zrobić.Z drugiej strony musze się nauczyć czytania logów bo chociaż odpowiedzi w nich nie było ale śladów prowadzących do rozwiązania mnóstwo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Lipiec 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2013 A jak usuniesz permit_mynetworks? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Lipiec 2, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2013 Witam serdecznie Czas zakończyć temat. Wydaje się że w Postfix 2.9.6 zmieniono zasadę działania smtpd_recipient_restrictions.To co śmigało w Fedora 16 w 18 niestety sprawia problemy. Poniżej podaje wpisydo main.cf, które u mnie załatwiły sprawę. smtpd_sasl_auth_enable= yes smtpd_sasl_local_domain = $myhostname smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,reject_unauth_destination,reject Pozdrawiam i życzę powodzenia Do następnego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość cross2 Napisano Wrzesień 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2013 Witam, # perl -MMIME::Base64 -e 'print encode_base64("username\0username\0password");' dXNlcm5hbWUAdXNlcm5hbWUAcGFzc3dvcmQ= [root@localhost ~]# telnet localhost smtp Trying 192.168.0.11... Connected to localhost. Escape character is '^]'. 220 localhost ESMTP EHLO localhost 250-localhost 250-PIPELINING 250-SIZE 10240000 250-VRFY 250-ETRN 250-STARTTLS 250-AUTH PLAIN LOGIN 250-AUTH=PLAIN LOGIN 250-ENHANCEDSTATUSCODES 250-8BITMIME 250 DSN AUTH PLAIN dXNlcm5hbWUAdXNlcm5hbWUAcGFzc3dvcmQ= 535 5.7.8 Error: authentication failed: quit 221 2.0.0 Bye A tu pop3 telnet localhost pop3 Trying 192.168.0.11... Connected to localhost. Escape character is '^]'. +OK Dovecot ready. user temp +OK pass xxxxx -ERR [sYS/TEMP] Internal error occurred. Refer to server log for more information. [2013-09-17 21:26:38] Connection closed by foreign host mogę pokazać configi tylko niech ktoś poda komendę jak się wyciągało z pliku conf dane beż haszy , krzaczków komentarzy Adres e-mail: xx@xxl Dla podanych nazwy i hasła użytkownika serwer odmówił dostępu przez protokół POP3. Serwer podał informację o błędzie: "[sYS/TEMP] Internal error occurred. Refer to server log for more information. [2013-09-17 20:45:32]" a IMAP w outlooku pokazuje Internal error occurred. Refer to server log for more information. [2013-09-17 20:46:56] Protokół: IMAP Serwer: localhost Port: 993 Kod błędu: 0x800CCCDD I zrywa połączenie. po stronie servera mam: wrz 17 20:48:00 localhost dovecot[7195]: pop3-login: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=192.168.0.11, lip=192.168.0.11, TLS handshaking: Disconnected, session=<UXiRwpjm9gDAqAAL> Opadają mi ręce. Nie wiem co i dlaczego się pochrzaniło. To mnie denerwuje w linuxach. 2 dzień nad tym siedzę. Potrzebuję kogoś kto lepiej to ogarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi