KrajeScS Napisano Lipiec 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2013 Mam dosc powazny problem. Mianowicie skusilem sie na fedore 18. Po zainsatlowaniu systemu nie pasowalo mi ze z 2 kart graficznych system uzywa zintegrowanej. Znalazlem wiec jakis poradnik jak zainstalowac stery Nvidi. Zainstalowalem je i system sie nie uruchamia. Uznalem ze nie warto sie bawic w naprawy itp. bo dopiero co postawiony system, wiec zainstaluje od nowa. Tylko ze problem polega na tym ze zdazylem przekopiowac(a raczej przeniesc co zostawia mnie bez kopii) kilka waznych plikow na dysk i teraz nie wiem jak je odzyskac zanim sformatuje dysk. Probowalem przez fedora live cd, ale wyzuca mi: You do not have the permissions necessary to view the contents of “tu nazwa uzytkownika”. Nie mam pojecia co robic, a zdecydowanie nie moge sobie pozwolic na utrate tych plikow. Plz help. PS. Sory za polskie znaki ale fedora live ich nie lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2013 Skorzystaj np. z LiveCD. Nagraj na płytę lub USB, uruchom system i będziesz mógł odszukać i skopiować pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrajeScS Napisano Lipiec 12, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2013 Skorzystaj np. z LiveCD. Nagraj na płytę lub USB, uruchom system i będziesz mógł odszukać i skopiować pliki. No wlasnie dostaje taki komunikat probojac dostac sie do plikow z live cd. A konkretnie odpalam system z pena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2013 No wlasnie dostaje taki komunikat probojac dostac sie do plikow z live cd. A konkretnie odpalam system z pena. Na live cd przejdź w konsoli na konto root (su -) - na obrazie LiveCD Fedory konto root jest bez hasła. root ma prawa do wszystkiego, ale przy kopiowaniu pamiętaj o zachowaniu atrybutów użytkownika np. przy kopiowaniu w konsoli poleceniem cp wykorzystaj opcję "-p", jeśli doinstalujesz sobie Midnight Commander (yum install mc) to tam przy kopiowaniu masz m.in. opcję "Zachowanie atrybutów", którą należy zaznaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Lipiec 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2013 1. musisz mieć uprawnienia roota. 2. root musi mieć prawa dostępu do plików su chmod -R 777 /home/user powinno pomóc (oczywiście zamiast /home/user podajesz ścieszkę do twojego katalogu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrajeScS Napisano Lipiec 13, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2013 Pomoglo z chmod. Glupi ja ze sam na to nie wpadlem Dzieki za pomoc. Tak btw moze podacie jakis sensowny poradnik jak zainstalowac stery od Nvidi. Bo mam lapka z gforcem 660M i zintegrowanym intelem i zdecydowanie wolalbym dzialac na nvidi. A ostatni proba instalacji sterow skonczyla jak wyzej widac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Lipiec 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2013 A może zainstaluj nowszą fedorę 19 - właśnie wyszła, może tam uda się szybciej rozwiązać twoje problemy - zawsze to nowsza dystrybucja i na pewno ciut poprawiona niż poprzednia bo 18 to mnie i wielu nie przypadła do gustu a 19 już sobie na forach chwalą - więc nie pchaj sie w 18. Tutaj jest jakis poradnik ale po angielsku http://www.if-not-true-then-false.com/2013/fedora-18-nvidia-guide/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi