markon Napisano Lipiec 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2013 Witam, Chcialbym z poziomu LINUX FEDORA zobaczyć partycje NTFS. Tzn, mieć dostęp do plików - widzieć te partycje, nie wiem jak do nich dotrzeć. Z punktu widzenia "mojego" są trzy partycje Linux, (L: ), Dane, (D:), OS (C:)Chciałbym widzeć w LINUX D i C (NTFS). Jak można to osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2013 W poradniku jest to opisane http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F19_%28Schrodinger%E2%80%99s_Cat%29#Obs.C5.82uga_partycji_NTFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 18, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2013 Którego mam polecenia użyć ? Partycje należą do WIN 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
near1 Napisano Lipiec 18, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2013 Którego mam polecenia użyć ? Partycje należą do WIN 8 Masz dwa sposoby do wyboru więc które Ci się bardziej podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Lipiec 20, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2013 Użyłem I sposobu i mi się system wysypał. Na etapie bootowania. Co robić ? Jedyne co widzę to konsola z prośbą o podanie hasła roota w celu naprawy systemu - pomocy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Lipiec 20, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2013 weź live Cd linuxa (może być fedora jednak do celów ratunkowych warto mieć pod ręką coś małego i lekkiego co szybko startuje i najlepiej z preinstalowanym programem mc ) Ps. Wiesz jak z poziomu Live_CD dostać się do dysku (partycji) na której masz zainstalowaną fedorę ?? wpisy w "Dysk z fedorą/etc/fstab" poprzedź znaczkiem hasza # # /etc/fstab # Created by anaconda on Sat Dec 8 18:25:27 2012 # # Accessible filesystems, by reference, are maintained under '/dev/disk' # See man pages fstab(5), findfs(8), mount(8) and/or blkid(8) for more info # UUID=e8de3a38-fd8f-4631-9a70-87e4f5806be2 / ext4 defaults 1 1 UUID=69f9f034-cb53-4a50-b314-b8a53104e414 swap swap defaults 0 0 #/dev/sda5 /mnt/hda5 vfat rw,noexec,umask=111,dmask=000,iocharset=utf8 0 0 #/dev/sda6 /mnt/hda6 ntfs-3g umask=111,dmask=000,noexec,locale=pl_PL.UTF-8 0 0 zostaw nie zachaszowane tylko linie z " /" oraz "swap" zrób ponowny reboot systemu powinien ruszyć. Drzaźniące jest to że jak masz jakiś problem z montowaniem dysków to fedora nie chce się podnieść Jak ci się system podniesie to Daj jescze na forum wyniki su fdisk -l cat /etc/fstab Zanim po zmianach w pliku fstab będziesz robił reboot sprawdz czy komenda mount -a Nie zwróci błędów unikniesz niespodzianek jeśli zwróci błąd wklej go na forum jak widać poniżej u mnie wszystko gra [root@localhost tygryski]# mount -a [root@localhost tygryski]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedek Napisano Wrzesień 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2013 Czy błędem jest stosować w /etc/fstab jako oznaczenie systemu plikowego "ntfs" zamiast "ntfs-3g"? Ja mam "ntfs" i wszystko funkcjonuje dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi