ktomasz Napisano Lipiec 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2013 Witam, Prosiłbym o pomoc. Otóż po restarcie systemu system uruchamia się w trybie awaryjnym (pojawia się komunikat o emergency mode i kilka komend, które mogę wydać po zalogowaniu jako root). Przypuszczam, że problem może dotyczyć systemu plików (partycji /home). Próbowałem komendy fsck ale pojawia się komunikat, że /dev/sda3 (tj. partycja /) jest zamontowany. Odmontować jej nie mogłem. Próbowałem pomóc sobie płytą instalacyjną i tzw. rozwiązywaniem problemów, ale wydanie komendy fsck skutkowało komunikatem fsck from util-linux 2.23.1. i na tym moje kompetencje w tym względzie się skończyły. Cóż, z racji tej, że nie jestem zbyt biegły w tych sprawach, zainstalowałem system ponownie, ale nic się nie zmieniło - system uruchamia się tak jak wyżej. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2013 Myślę, że skorzystanie z LiveCD/LiveUSB rozwiąże problem - partycja nie będzie zamontowana a nawet jeśli to bez trudu ją odmontujesz. Wtedy fsck na pewno pójdzie. Może to być dowolny obraz live, niekoniecznie Fedora. Osobiście polecam http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage Druga sprawa: piszesz o partycji /home i możliwym problemie z nią. Dlaczego więc próbujesz skanować /? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktomasz Napisano Lipiec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2013 (edytowane) Udało się! Przy pierwszym podejściu również skorzystałem z dystrybucji live. Pojawiał się jednak komunikat fsck from util-linux 2.23.1. i nie za bardzo wiedziałem o co chodzi. Przy tym podejściu trochę "wgryzłem się" w temat fsck i się udało. Co do skonowania Myślę, że skorzystanie z LiveCD/LiveUSB rozwiąże problem - partycja nie będzie zamontowana a nawet jeśli to bez trudu ją odmontujesz. Wtedy fsck na pewno pójdzie. Może to być dowolny obraz live, niekoniecznie Fedora. Osobiście polecam http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage Druga sprawa: piszesz o partycji /home i możliwym problemie z nią. Dlaczego więc próbujesz skanować to wydawałem samą komendę fsck nie za bardzo wiedząc z czym to się je. Ot efekty mojej ignorancji w tym temacie;-) Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Edytowane Lipiec 26, 2013 przez WalDo drobna edycja tagów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi